Vakbond over staking bij De Lijn in Vlaams-Brabant: 'te snel naar stakingswapen gegrepen'

© IMAGEGLOBE

In de provincie Vlaams-Brabant rijden tien tot twintig procent van de bussen niet uit door een spontane staking in een aantal stelplaatsen van De Lijn. De regio Asse, Dilbeek, Tielt-Winge en Tienen ondervindt de grootste hinder.

evg

De Lijn waarschuwt voor een verstoorde dienstverlening. De hinder zal nog even duren. 'Wellicht tot na de middag, wanneer er een shiftwissel plaatsvindt', zegt Anneliese Meynaerts van De Lijn aan Belga.

De vervoersmaatschappij raadt de reizigers in de regio aan om de website van De Lijn te raadplegen voor meer duidelijkheid over de impact van de staking. De impact is vooral voelbaar in de regio rond Asse en Dilbeek en rond Tielt-Winge en Tienen. Maar ook op andere plaatsen in de provincie is er hinder mogelijk.

Volgens De Lijn werd het werk neergelegd uit onvrede met het afgesproken dienstregelingsregime voor vrijdag. De chauffeurs begrepen niet waarom De Lijn niet inging om voor vandaag de zaterdagdienst in te voeren. Vakbondssecretaris Marcel Conters van Acod begrijpt de klacht en zal een stakingsvergoeding uitbetalen, maar vindt wel dat er te vlug naar het stakingswapen werd gegrepen.

'De staking is het gevolg van een oproep van individuen op sociale media die de steun kreeg van een bepaalde vakbond. Tussen de vakbonden was er hierover echter geen overleg, noch werd het stakingsprotocol met de directie van De Lijn gerespecteerd om vooraleer te staken eerst veertien dagen te overleggen. Voor zware aangelegenheden mag er volgens mij nog steeds onmiddellijk naar het stakingswapen gegrepen worden, maar dat was hier niet het geval.'