© rr

Belg verdacht van dubbele homofobe moord op strand in Brazilië

Een 48-jarige Belg uit Steenokkerzeel is opgesloten in een Braziliaanse cel op verdenking van de brutale moord op twee studenten, bijna tien jaar geleden. Een moord met mogelijk een homofoob karakter. De man – een internationale horecaondernemer – houdt vol dat hij onschuldig is.

Dirk Coosemans, Werner Rommers

Steve Henri Devos – zoon van een hooggeplaatste Belgische overheidsfunctionaris – is woensdag opgepakt door de federale politie van Brazilië. De Belg met Congolese roots, die in Natal in het noordoosten van Brazilië woont, bracht op dat moment zijn twee zonen naar school. Volgens een mededeling van de Braziliaanse autoriteiten wordt hij verdacht van een dubbele moord “met een mogelijk homofoob karakter”, zo kregen plaatselijke media te horen.

Plaats van gebeuren was het idyllische strand Praia do Amor (Love Beach) in Conde, op zo’n drie uur rijden van Natal. Daar werden eind februari 2010 de levenloze lichamen van de 17-jarige Daniël de Oliveira en de 21-jarige Nildo Brasileiro Cruz gevonden.

Beide studenten waren koudweg vermoord. Het 17-jarige slachtoffer was met twee schoten in het hoofd afgemaakt, de 21-jarige Nildo was ook van kortbij met een wapen doodgeschoten.

Verbaasd bij arrestatie

Op basis van berichten op hun gsm-toestellen kon de politie afleiden dat beide jongens al geruime tijd een liefdesrelatie met elkaar hadden. Vandaar dat speurders lange tijd onderzochten of ze eventueel om hun geaardheid waren vermoord. Getuigen van de dodelijke schietpartij – die iets weg heeft van een brutale afrekening – waren er niet, behalve enkele buurtbewoners die een wagen hadden zien wegstuiven.

Op basis waarvan de Braziliaanse federale politie nu, bijna tien jaar na datum, bij onze landgenoot uitkomt, is onduidelijk. Volgens een mededeling van de politie reageerde Steve Henri Devos erg verbaasd op zijn arrestatie. Zijn Braziliaanse advocate heeft intussen om zijn vrijlating gevraagd. Volgens de raadsvrouw is haar cliënt compleet onschuldig.

Plots verhuisd

Steve Henri Devos is een bekend figuur in het wereldje van Belgische expats die op verschillende plekken in de wereld werken. Hij was een tijdlang voor brouwerij AB InBev aan de slag, om vervolgens in zowel Brazilië, China als Dubai als horecaondernemer te werken. Zo was hij mee betrokken bij het Belgian Beer Café in de Chinese hoofdstad Peking en een Belgisch restaurant in het Braziliaanse São Paulo. Onlangs had hij ook een Braziliaans-Belgisch marketingbedrijf opgericht dat onder meer Belgische bieren in Brazilië wilde lanceren.

De komende dagen moet duidelijk worden hoe zwaar het bewijsmateriaal tegen Devos weegt. De Braziliaanse speurders willen alvast weten waarom hij kort na de dubbele moord naar een Braziliaanse stad drie uur verderop verhuisde, om vervolgens ook nog eens verschillende jaren naar het buitenland te trekken. Pas begin dit jaar vestigde hij zich opnieuw in Brazilië.