© Photo News

Pro League wil Antwerp en AA Gent helpen door onderling duel uit te stellen, maar kalendermanager vindt geen gaatje

AA Gent en Antwerp wilden graag hun wedstrijd van volgend weekend laten uitstellen om wat meer rust te krijgen tussen de laatste twee kwalificatiewedstrijden richting Europa League. Zeker Antwerp wilde tegen AZ – dat in eigen land haar competitiematch uitgesteld zag worden – met gelijke wapens kunnen strijden. De Pro League was bereid te helpen, maar de kalendermanager ziet nu eenmaal geen gaatje. Zeker met straks misschien nog Europese poules zit het programma propvol.

Guillaume Maebe en David Van Den Broeck

Antwerp droomt van de groepsfase van de Europa League en daarvoor haalt het al zijn troeven uit de kast. Nadat The Great Old hoorde dat AZ – de volgende Europese tegenstander van Antwerp – zijn match tegen Feyenoord uitgesteld zag worden, vroeg men zich luidop af of dat in België ook mogelijk zou zijn. In Nederland zijn wedstrijden uitstellen met het oog op extra rust voor Europese matchen stilaan een ingeburgerde praktijk. “Het is sowieso een voordeel voor AZ dat het een week kan recupereren”, reageerde Sven Jaecques, general secretary & sports bij The Great Old. “Ik begrijp dat het in België wat lastiger is om hetzelfde te realiseren, maar als het kan: heel graag.” AA Gent sprong meteen mee op de kar. De Buffalo’s nemen het na al twee gespeelde voorrondes nu op tegen het Kroatische HNK Rijeka en daarvoor is elk extra rustmoment meegenomen. “Mochten wij die kans krijgen, dan nemen we die met beide handen aan”, was trainer Jess Thorup klaar en duidelijk.

Met veertig competitiematchen zit de Belgische kalender propvol, maar dat wil niet zeggen dat de Pro League het voorstel de facto naar de prullenmand verwees. “Het is een interessante denkpiste”, zei Pierre François. “Deze matchen die kwalificatie voor de groepsfase kunnen opleveren, zijn zeer belangrijk voor onze Europese coëfficiënt. Het belang van deze clubs is in deze dus het belang van alle clubs. Als er een officiële vraag komt van Antwerp en Gent, kunnen we met de kalendermanager bekijken of er iets mogelijk is. We hebben binnen de Pro League afgesproken dat voor clubs die de 1/8ste- of kwartfinales van een Europees toernooi bereiken er matchen uitgesteld kunnen worden, maar op het niveau van de kwalificatierondes hebben we dat debat nog niet gevoerd. Maar we willen helpen als dat kan.”

Helaas voor beide clubs blijkt er momenteel geen oplossing mogelijk, zo klinkt het bij kalendermanager Nils Van Brantegem. Net door die overvolle kalender – met straks nog bekervoetbal en mogelijk ook nog Europese poules voor Gent en Antwerp – vindt hij geen gaatje.

Ondertussen weet Antwerp wel waar het zijn heenwedstrijd speelt. Door het ingestorte dak kan AZ niet in het eigen stadion aantreden, waardoor het donderdag uitwijkt naar Enschede.

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL