Vlaams Belang-jongeren dagen Pukkelpop uit door Vlaamse vlaggen uit te delen aan ingang

© Facebook-pagina Vlaams Belang Jongeren

De jongerenafdeling van Vlaams Belang heeft zaterdagmiddag Vlaamse vlaggen uitgedeeld aan de ingang van Pukkelpop. Daarmee wilden ze hun onvrede laten blijken met het beleid van het festival om zogeheten Vlaamse strijdvlaggen te weren van het festivalterrein, nadat extreemrechtse jongeren klimaatactiviste Anuna De Wever hadden belaagd.

jvh

De organisatie van Pukkelpop besliste vrijdagavond om de vlaggen te verbieden, nadat De Wever belaagd werd op het festivalterrein door extreemrechtse jongeren met Vlaamse vlaggen. De klimaatactiviste was in Hasselt om er tussen twee optredens een toespraak over het belang van de strijd tegen de opwarming van de aarde te geven.

De organisatie reageerde op de heisa door extra security te voorzien voor de klimaatactivisten op het festivalterrein, en door een twintigtal vlaggen in beslag te nemen.

Vlaamse strijdvlaggen wijken af van de reguliere Vlaamse Leeuw doordat ze helemaal zwart zijn. Ze zijn wettelijk niet verboden, maar wel omstreden omdat ze gelieerd zijn aan het extreemrechtse gedachtegoed: de vlaggen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt door Vlaamse collaborateurs.

Tot onvrede van de jongerenafdeling van Vlaams Belang, die zaterdagmiddag als reactie strijdvlaggen kwam uitdelen aan de ingang van het festivalterrein. ‘We hadden 500 vlaggen bij, en op twintig minuutjes waren die allemaal uitgedeeld’, zegt voorzitter Bart Claes. ‘Waarom we dit doen? Omdat we vinden dat de organisatie de vlaggen ten onrechte heeft afgenomen. Die jongeren amuseren zich daar gewoon mee, het is het symbool van Vlaanderen.’

Een lang leven is de uitgedeelde strijdvlaggen niet beschoren: bij de ingang van het festivalterrein worden ze alweer afgenomen. Maar dat onmoedigt de Vlaams Belang-jongeren niet. ‘Indien Pukkelpop zijn beleid niet aanpast, komen we morgen terug. De extra lading vlaggen is al besteld’, klink het.

Pukkelpop-organisatie verontschuldigt zich voor misverstanden rond vlaggen

© maarten de bouw

De Roover eiste excuses van Pukkelpop © BELGA

thumbnail:
thumbnail: De Roover eiste excuses van Pukkelpop

Na overleg met Hasselts burgemeester Steven Vandeput (N-VA) heeft de organisatie van Pukkelpop zich verontschuldigd voor 'de misverstanden die zouden kunnen zijn ontstaan na het verwijderen van vlaggen op de camping'. N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover had excuses geëist nadat het festival de Vlaamse vlag met volledig zwarte leeuw 'een collaboratievlag' had genoemd.

'Pukkelpop is een festival waar iedereen welkom is ongeacht geslacht, taal, politieke overtuiging, religie, levensbeschouwing, handicap, beperking, leeftijd, seksuele gerichtheid, raciale of etnische oorsprong', klinkt het bij het muziekfestival in Kiewit. 'De organisatie verwerpt echter elke vorm van fysiek of verbaal geweld, pesterijen en respectloos gedrag ten opzichte van festivalbezoekers. De veiligheid van de Pukkelpoppers is voor ons prioritair.'

Nadat klimaatactiviste Anuna De Wever en haar vriendinnen op de camping van Pukkelpop waren lastiggevallen en bedreigd door jongens met Vlaamse vlaggen, liet de organisatie van het muziekfestival in Kiewit een twintigtal Vlaamse strijdvlaggen weghalen. Op die vlag heeft de leeuw in tegenstelling tot de officiële vlag geen rode, maar zwarte tong en klauwen. ‘Die vlaggen horen hier niet thuis’, oordeelde de organisatie.

Maar dat ze de strijdvlaggen benoemden als 'collaboratievlaggen' is bij N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover in het verkeerde keelgat geschoten. Hij eiste zaterdag publieke verontschuldigingen van Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine.

‘Uw organisatie criminaliseert mij en talloze Vlamingen door ons in verband te brengen met het naziregime’, schrijft De Roover zaterdag in een open brief op Facebook. ‘Wanneer ik bij een volgende gelegenheid weer de zwartgele Vlaamse Leeuw aan mijn gevel hang, zouden mensen daar op het gezag van uw organisatie uit kunnen opmaken dat ik aanhanger ben van het nationaalsocialisme of de collaboratie met het Hitlerregime goedkeur.’

‘Ik verwacht dat u zich namens uw organisatie publiek verontschuldigt bij mij en al die andere mensen die de zwartgele Vlaamse Leeuw wel eens hijsen en dat u publiek verklaart dat de totaal onhistorische kwalificatie van deze vlag als collaboratievlag een vergissing was, waarvan uw organisatie afstand neemt’, aldus De Roover aan Mahassine.