© AFP

Gelekt regeringsrapport: "Tekort aan voedsel, medicijnen en brandstof bij harde Brexit"

Als Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt zonder akkoord, verwacht de Britse regering dat er een tekort zal zijn aan voedsel, medicijnen en brandstof. Dat schrijft de Sunday Times, die gelekte regeringsdocumenten kon inkijken.

evdg

Verder gaat de regering er ook vanuit dat er chaos zal zijn in de Britse havens, dat de sociale kosten zullen stijgen, dat er een harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland en dat er protesten in het hele land zullen uitbreken.

Het rapport, dat de meest waarschijnlijke effecten van Brexit zonder akkoord opsomt, is opgesteld door de Cabinet Office, die de eerste minister ondersteunt.

De Europese Unie zegt al maanden dat het fel bevochten akkoord dat met de Britse regering gesloten werd, niet opnieuw opengebroken kan worden. Over de bijbehorende politieke verklaring kan wel worden gepraat. De patstelling lijkt een Brexit zonder akkoord alleen maar dichterbij te brengen. EU-diplomaten gaan er zelfs vanuit dat no deal het “basisscenario” van de regering-Johnson is.

Volgens persbureau PA zal Johnson woensdag in Berlijn een onderhoud hebben met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en donderdag met de Franse president Emmanuel Macron. Verwacht wordt dat hij duidelijk zal maken dat er een nieuwe deal moet komen.

Brief

Intussen hebben meer dan honderd Britse parlementsleden in een brief premier Boris Johnson opgeroepen om het parlement onmiddellijk samen te roepen, tijdens de vakantieperiode, om nog verder over de Brexit te debatteren. Het parlement is nog tot 3 september in vakantie, maar de parlementairen willen vroeger samenkomen aangezien de Brexit gepland is op 31 oktober.

“Ons land staat op de rand van een economische crisis, terwijl we afstevenen op een Brexit zonder akkoord”, schrijven de ondertekenaars van de brief, die allemaal tegen de Brexit zijn. “We staan voor een nationale crisis en het parlement moet onmiddellijk bijeengeroepen worden.”

Johnson is vastberaden om het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober uit de Europese Unie te laten stappen, ook al slaagt hij er niet in om het plan van zijn voorganger Theresa May met Brussel te heronderhandelen.

© BELGAIMAGE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER