Direct naar artikelinhoud
Hongkong

Zee van tienduizenden paraplu’s bij nieuwe massabetoging in Hongkong

Een zee van paraplu’s trekt door de straten van Hongkong.Beeld AFP

Is het moment van de waarheid aangebroken in Hongkong? Opnieuw verzamelen vele tienduizenden mensen voor een betoging voor meer democratische hervormingen en minder Chinese inmenging. Het voornemen is om de betoging vreedzaam te laten verlopen.

Volgens een schatting van het Duitse persbureau DPA nemen honderdduizenden mensen deel aan een bijeenkomst van de pro-democratiebeweging.

Lees nu

 ‘Mijn moeder wordt 60, maar ook zij gaat betogen’: Belgische Hongkongers over hun thuisland

Het regent stevig in Hongkong, de menigte ziet er daardoor uit als een zee van paraplu’s. De autoriteiten hebben toestemming gegeven voor de betoging, maar niet voor een geplande mars. Een groot deel van de demonstranten hebben het volgelopen park inmiddels ingeruild voor de openbare weg, waardoor ze volgens de regel in overtreding zijn. Het Civil Human Rights Front, dat de voorbije weken protestacties organiseerde waar miljoenen Hongkongers aan deelnamen, heeft een oproep gelanceerd voor een “vredevolle, rustige en niet gewelddadige” demonstratie. Eerdere protesten mondden uit in geweldadige confrontaties met de politie, die met traangas en rubberkogels de menigte uiteen trachtte te drijven.

Tienduizenden demonstranten verzamelen zich in het Victoria Park. Indien de massa zich in beweging zet en buiten het park treedt, is de betoging volgens de politie illegaal.Beeld AP

De demonstranten voeren al ruim twee maanden actie tegen de regering in Peking en de bestuurder van Hongkong, Carrie Lam. Hun betogingen begonnen als protest tegen een - intussen ingetrokken - plan om uitlevering naar het vasteland van China mogelijk te maken, maar vormen inmiddels een bredere roep om meer democratie. Ook willen ze dat Lam het veld ruimt.

Inwoners van de voormalige Britse kroonkolonie genoten altijd meer rechten dan inwoners van het vasteland. Maar sinds het aantreden van president Xi Jinping hebben ze het gevoel dat steeds meer vrijheden worden ingeperkt.Ook zaterdag was er een grote demonstratie in Hongkong. Daaraan deden onder andere duizenden leraren mee.

De sociale onrust in Hongkong gecombineerd met de handelsoorlog tussen China en de VS kan leiden tot een “economische tyfoon”, zo waarschuwde de minister van Financiën van Hongkong, Paul Chan, op zijn weblog. De economische groei in Hongkong is onlangs naar beneden bijgesteld tot zo goed als nul procent.

Een demonstrante verloor eerder een oog door een door de politie afgevuurde rubberkogel. Sindsdien plakken veel betogers eveneens een oog af.Beeld AP
Lees nu
Beeld AFP