Direct naar artikelinhoud
Fotografie

Een Schotse cowboy ziet humor in Texas en omstreken

Austin, Texas. Een vrouw verkleed als het Vrijheidsbeeld lonkt naar claxonnerende voorbijgangers. Maar nu is het even tijd voor een gsm-pauze.Beeld Sandy Carson/INSTITUTE

Het bekendste Vrijheidsbeeld staat op Ellis Island, in New York. Maar het meest fascinerende Vrijheids­beeld staat (of stond) op een oprit, ergens langs een godvergeten weg in de zuidelijke staat Texas. Het is zelfs een levend beeld, met een smartphone om wat afleiding te bieden tijdens een rondje vrijheids­promotie. Gelukkig is er nog het niet mis te verstane plakkaat dat voorbijgangers aanmaant om te claxonneren als ze van vrijheid houden. En welke Texaan houdt er nu niet van vrijheid – of van een wafel in de vorm van zijn staat?

Het is maar een van de talloze beelden die Sandy Carson de afgelopen twaalf jaar in Texas schoot. Carson is de fotograaf achter het boek I’ve Always Been a Cowboy in My Heart en het levende bewijs dat je niet op de weidse vlakten van Amerika geboren hoeft te zijn om jezelf tot western­held uit te roepen. Want Carson zag het levens­licht in het regenachtige Schotland en was achtereenvolgens mountainbiker, muzikant en fotograaf – maar diep vanbinnen was hij dus een cowboy.

Vandaar dat hij in de jaren 90 koos voor de vrijheid en naar Texas verhuisde. Om zich er, met het oog van een Schotse buitenstaander, te verwonderen over de soms vreemde taferelen in het zuiden van de States. Hij vat ze in kleur­rijke, sprekende en vaak absurde beelden: van een opgezette leeuw in een superette tot oproepen van Onze Lieve Heer op megareclameborden langs de weg.

Zelfs voor iemand die in zijn hart altijd al een cowboy was, blijft het Wilde Westen een intrigerende plek – zeker in het Diepe Zuiden.

Originele billboards zijn een echte kunst in sommige delen de VS. Deze buffelwolken doen hun uiterste best om niet uit de toon te vallen.Beeld Sandy Carson/INSTITUTE
Ook schildpadden kunnen op de bon vliegen als ze zich niet aan de snelheidslimiet houden.Beeld Sandy Carson/INSTITUTE
Wie de letters op dit bord legde, had vast een glas te veel op.Beeld Sandy Carson/INSTITUTE
Een plaatje om in te kaderen.Beeld Sandy Carson/INSTITUTE
Spring Break is voor iedereen!Beeld Sandy Carson/INSTITUTE
Ook een boom wil zich weleens ontspannen in dit warme weer.Beeld Sandy Carson/INSTITUTE
Als God spreekt, dan luisteren wij.Beeld Sandy Carson/INSTITUTE
Varken op deken naast ventilator: verwende zwijnen zijn het tegenwoordig!Beeld Sandy Carson/INSTITUTE
Klaar voor een selfie? De bomenvrouw.Beeld Sandy Carson/INSTITUTE
Quod erat demonstrandum.Beeld Sandy Carson/INSTITUTE
Een zeekoe vermomd als heg heft zich geparkeerd naast een witte wagen.Beeld Sandy Carson/INSTITUTE
Een wafel die je alleen in Texas op je ontbijtbord kunt krijgen.Beeld Sandy Carson/INSTITUTE
Bosbrandje gehad? De watertoren in Bastrop County, Texas, blijft lachen.Beeld Sandy Carson/INSTITUTE