Direct naar artikelinhoud
Open Arms

Spanje biedt aan reddingsschip met meer dan 100 migranten op te vangen, hulporganisatie weigert

Spanje biedt aan reddingsschip met meer dan 100 migranten op te vangen, hulporganisatie weigert
Beeld EPA

Spanje heeft aangeboden om het reddingsschip Open Arms, met aan boord meer dan 100 migranten, op te vangen in de haven van Algeciras. Dat blijkt uit een regeringscommuniqué. Maar de hulporganisatie zegt niet te kunnen ingaan op het aanbod. “Wij kunnen niet naar Spanje omdat we in een extreme humanitaire noodtoestand verkeren. De migranten moeten nú van boord. Algeciras zou zes dagen varen zijn”, laat een woordvoerster weten.

Het aanbod komt van de waarnemende socialistische premier Pedro Sanchez. “Ik heb verordend de haven van Algeciras voor de opvang van #Open Arms te activeren”, zo staat in de tekst. “Spanje handelt altijd in humanitaire noodgevallen.”

Twitter bericht wordt geladen...

Noodsituatie

Madrid gewaagt van een “noodsituatie aan boord” en de “onbegrijpelijke beslissing van de Italiaanse autoriteiten en in het bijzonder van minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini om alle havens te sluiten” (voor ngo’s die migranten op zee redden). “Mooi zo”, reageerde Salvini, “de aanhouder wint”.

Op de Open Arms bevinden zich nog 107 geredde migranten, die daar al 2,5 maanden zijn. Het schip van de Spaanse ngo Proactiva Open Arms bevindt zich voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa. De ngo verwerpt het Spaanse aanbod dus echter omdat het “onrealiseerbaar” is.

Zes landen, waaronder Spanje, hadden eerder aangeboden om migranten op het reddingsschip op te vangen. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vanmiddag aan het het Franse persbureau AFP opnieuw nadrukkelijk laten weten veertig mensen te willen opvangen. 

27 minderjarige opvarenden van de Open Arms konden zaterdag aan land op het Italiaanse eiland Lampedusa. Het schip mocht niet aanmeren.Beeld AFP