Direct naar artikelinhoud
Grace 1

Gibraltar laat Iraanse tanker gaan ondanks bevel Amerikaanse rechtbank

De supertanker Grace 1 in de Straat van Gibraltar.Beeld AP

Gibraltar laat de Iraanse olietanker Grace 1 definitief vertrekken. Het Britse overzeese gebiedsdeel zegt niet te kunnen ingaan op een bevel van een Amerikaanse federale rechtbank om het schip weer aan de ketting te leggen. Volgens Gibraltar zijn de Amerikaanse sancties tegen Iran die de rechtbank aanvoerde in haar bevel, in de Europese Unie niet van toepassing.

Met de beslissing van Gibraltar komt een einde aan een wekenlang getouwtrek en juridische procedures. Gibraltar legde de Iraanse tanker begin juli aan de ketting, omdat het schip ruwe olie zou vervoeren naar Syrië en daarmee Europese sancties zou schenden. Iran reageerde woedend en nam later de Britse tanker Stena Impero in beslag. 

Donderdag gaf Gibraltar de Grace 1 weer vrij, nadat Iran garanties had afgegeven dat de olie niet naar Syrië zou gaan. Maar toen kwamen de Verenigde Staten tussenbeide. Een Amerikaanse rechtbank beval dat de Iraanse olietanker Grace 1 opnieuw aan de ketting gelegd moest worden. Het bevel omvatte de beslaglegging op de lading en een miljoen dollar. De Amerikaanse regering had de rechtbank in Washington gevraagd om deze maatregelen.

Vrijdag leek het schip al manoeuvres te maken, maar het bleef toch voor anker. Volgens de kapitein van de Grace 1 heeft het schip beschadigingen opgelopen die het onmogelijk maken uit te varen en direct moeten worden gerepareerd. Ook liet de kapitein via zijn advocaat weten dat hij niet langer het commando over het schip wil voeren.