© rr

Ils uit Kapellen en 26 andere vrouwen breken nationaal record skydiven

Iets meer dan een minuut hebben ze de tijd om uit twee vliegtuigen te springen, één of twee formaties te maken en hun parachute te openen. In het West-Vlaamse Moorsele vestigde Ils Van den Weygaert (53) uit Kapellen samen met 26 andere vrouwen dit weekend een nieuw nationaal record skydiven.

Rebecca Van Remoortere

Het is hen gelukt, de Ladies @ the DZ hebben een nationaal record gebroken. Dit weekend ging Ils Van den Weygaert uit Kapellen meerdere keren de lucht in met een groep dames om samen uit twee vliegtuigen te springen. In de lucht vormen de vrouwen formaties terwijl ze van 5.000 meter hoogte naar beneden vallen met 200 km per uur. Het vorige record dateerde van 2015. Toen sprong Ils met 23 andere vrouwen en maakten ze één formatie.

(Lees verder onder de video)

“De afgelopen dagen hebben we twee records gebroken”, vertelt Ils. “Eerst sprongen we met 29 vrouwen tegelijk naar beneden en maakten we in de lucht één formatie. Nog nooit zijn in België zo veel vrouwen tegelijk gesprongen in een formation skydive. Zondag zijn we met 27 vrouwen naar boven gegaan. Twee meisjes konden niet meer mee omdat de wind erg kwam opzetten en zij te weinig ervaring hadden met die weersomstandigheden. Dan konden we uiteindelijk twee formaties maken met 27 vrouwen. Een nieuw record. Vrijdag slaagden we er al in om twee figuren te vormen met 25 vrouwen. Zaterdag konden we helaas niet springen omdat de bewolking te dik was.”

(Lees verder onder de foto)

© rr

Enorm groepsgevoel

De afgelopen dagen waren erg intens voor de vrouwen. “We hebben door het onzekere weer vaak lang moeten wachten, we wisten maar net op voorhand dat we zouden kunnen springen. De sfeer bleef goed en het groepsgevoel is enorm. Na de laatste sprong hebben we elkaar urenlang gefeliciteerd en omhelsd. Nu we zo’n fantastische groep vrouwen bij elkaar hebben gekregen, willen we dit in de toekomst zeker nog meer doen”, aldus Ils.

Met de nieuwe records willen de dames niet alleen geschiedenis schrijven, ze zamelen ook geld in voor onderzoek naar vrouwenkankers. Daarvoor brouwden ze zelfs een eigen bier: de ‘recordhop’. Verder hopen ze met de sprong ook meer vrouwen aan te trekken in de sport. Van de Belgen die deze sport beoefenen, is maar 10 tot 15% een vrouw.