Direct naar artikelinhoud
Voeding

Bananen getroffen door schimmelziekte

Bananen getroffen door schimmelziekte
Beeld thinkstock

De kans is groot dat er binnen vijf tot vijftien jaar geen bananen meer in onze supermarktrekken liggen. Toch niet de soort die we kennen. Boosdoener is een schimmel die is opgedoken in Zuid-Amerika.

De bananen die hier verkocht worden, zijn Cavendish-bananen. Deze variëteit is niet resistent tegen de Tropical Race 4-variant van de schimmel Fusarium oxysporum f. sp. cubense. Tot hiertoe was dat geen groot probleem, want de schimmel kwam enkel voor in Azië en Afrika en de onze komen uit Zuid- en Midden-Amerika. 

Maar de TR4-schimmel is nu gevonden op één plantage in Colombia. Er zijn nog maar 170 hectaren vernietigd, toch is dat een kleine ramp. “Het is al te laat op het moment dat je merkt dat de schimmel er is”, zegt professor Rony Swennen, hoofd van het Laboratorium voor Tropische Plantenteelt aan de KU Leuven. Hij heeft de grootste bananenverzameling ter wereld met 1.500 soorten. 

Quarantaine

“De schimmel zit in de bodem en kan daar 30 jaar overleven. De plant begint vanbinnen te rotten en sterft uiteindelijk af. Eerst zie je dat de plant gele bladeren krijgt. Dan is het te laat: de mensen die op de plantages werken, hebben de schimmel al overal verspreid. Het heeft geen zin meer die delen van de plantage met ziektesymptomen in quarantaine te plaatsen, de hele plantage moet in quarantaine als men het land wil beschermen tegen uitbreiding van de ziekte.”

“De schimmel, niet te bestrijden met pesticiden, zal zich heel langzaam verspreiden van Colombia naar andere Latijns-Amerikaanse landen. Het is heel reëel dat de export over vijf tot vijftien jaar kapot is, omdat iedereen de Cavendish-banaan kweekt. Al die planten zijn identiek, want het zijn allemaal klonen van elkaar.”