Direct naar artikelinhoud
Technologie

‘Techbedrijven betrokken bij productie killer robots’

Beeld van activisten voor de ‘Campaign to Ban Killer Robots’ aan de Brandenburgse Poort in Berlijn in maart 2019.Beeld EPA

Grote technologiebedrijven zijn mogelijk betrokken bij de ontwikkeling van autonome wapens. Dat besluit een nieuw rapport van de ngo PAX aan de vooravond van diplomatiek topoverleg in de schoot van de Verenigde Naties. ‘Techbedrijven moeten expliciet aangeven dat hun innovaties niet voor militaire toepassingen gebruikt mogen worden.’

Meer dan 400 miljoen euro. Dat is de waarde van het contract dat Microsoft eerder dit jaar in de Verenigde Staten binnenhaalde om zijn augmented-realitybril, de HoloLens 2, aan te passen voor militair gebruik. 

Een HoloLens mag dan uitgerust zijn met algoritmes en artificiële intelligentie (AI), het zijn nog altijd menselijke soldaten die de helm op hebben die de uiteindelijke beslissing nemen om een vuurgevecht te openen. Toch toont dit voorbeeld volgens de ngo PAX, de Nederlandse zusterorganisatie van Pax Christi Vlaanderen, aan hoe AI steeds belangrijker wordt in moderne oorlogsvoering.

“We hebben aan 50 techbedrijven en start-ups gevraagd naar hun activiteiten en standpunten ten aanzien van autonome wapens”, zegt Daan Kayser van PAX. Het vroeg aan de techbedrijven of ze aan technologie werken die in autonome wapens gebruikt kan worden, of ze meewerken aan militaire projecten en of ze een beleid hebben uitgewerkt om te voorkomen dat hun technologie in militaire toepassingen wordt gebruikt.

Consensus

Zo maakt PAX zich zorgen om de activiteiten van bedrijven zoals Microsoft, Amazon (Amazon Web Services), Palantir en achttien andere bedrijven. De eerste twee strijden op dit moment voor een contract met de Amerikaanse overheid ter waarde van net geen 10 miljard euro. De technologie moet soldaten op de grond dodelijker maken. Palantir werkt dan weer aan AI-technologie die soldaten moet helpen een gevechtszone beter in kaart te brengen.

“Wij willen CEO’s en werknemers van techbedrijven oproepen om zich publiekelijk uit te spreken tegen zogenaamde ‘lethal autonomous weapons’ (LAWs)”, zegt Kayser. Hij verwijst naar bedrijven zoals Google en het Russische VisionLabs, die duidelijk op papier zetten dat hun technologie die bedoeld is voor civiele toepassingen niet gebruikt mag worden in een militaire context.

Het rapport verschijnt niet toevallig aan de vooravond van een nieuwe ronde topoverleg in de schoot van de Verenigde Naties. “Het probleem is dat beslissingen bij de VN om killer robots te bannen in consensus moeten worden genomen. Alleen zijn landen zoals de VS, Israël, Zuid-Korea en Rusland daar niet in geïnteresseerd”, zegt Kayser. 

België is een van de voortrekkers om zulke wapens te verbieden.