Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

‘Asociale’ Vlaamse startnota zet Antwerpse coalitie onder druk

Oud-burgemeester Bob Cools: ‘Als N-VA straks echt een bar, asociaal beleid wil doordrukken in Vlaanderen, vormt dat een probleem in Antwerpen.’Beeld Eric de Mildt

Sp.a Antwerpen moet zo snel mogelijk een ledenvergadering bijeenroepen. Dat zegt oud-burgemeester Bob Cools. Hij stelt het voortbestaan van de coalitie met N-VA in vraag. Lokaal voorzitter Tom Meeuws wacht nog af.

“Als N-VA straks echt een bar, asociaal beleid wil doordrukken in Vlaanderen, vormt dat een probleem in Antwerpen. Dat is zeker. Dan moet je als partij overwegen om het bestuur te verlaten”, vertelt Cools in een interview met deze krant. De socialist heeft drie decennia Antwerpse toppolitiek op zijn palmares staan: eerst als schepen, vervolgens als burgemeester en daarna als OCMW-voorzitter.

Sociale woningen

Cools heeft een probleem met de Vlaamse startnota van Bart De Wever (N-VA). In de nota, die als uitgangspunt dient voor de centrumrechtse regering Jambon I, staat onder meer dat grote steden zoals Antwerpen, Gent en Mechelen binnenkort geen geld meer krijgen voor de bouw van extra sociale woningen. Dat terwijl in De Wevers Antwerps bestuursakkoord met sp.a de komst van 5.000 extra sociale woningen wordt beloofd. “De startnota lijkt me een casus belli (onmiddellijke aanleiding tot oorlog, JVH)”, reageert Cools.

De ancien is niet de enige die er zo over denkt. Een aanzienlijk deel van de Antwerpse afdeling deelt de bezorgdheid van Cools. “Heel wat leden waren tegen een coalitie met N-VA. De belofte om 5.000 extra sociale woningen te bouwen was misschien wel het belangrijkste argument om een samenwerking toch een kans te geven”, reageert een lokale socialist. In het verkiezingsprogramma van de Antwerpse sp.a stond de belofte om 10.000 extra sociale woningen te voorzien in de stad.

Ledenvergadering

Cools vindt dat er zo snel mogelijk een ledenvergadering moet worden bijeengeroepen. Sinds het congres over de bestuursdeelname in december vorig jaar is de eigen achterban niet meer gehoord. “De mensen die in het schepencollege zijn gestapt (de kopstukken Tom Meeuws en Jinnih Beels, JVH) lijken plots vergeten dat er zoiets bestaat als de partij en haar militanten. In mijn ogen kan dat niet.”

Bart De Wever (N-VA) met Yasmine Kherbache en Jinnih Beels (sp.a) op de persvoorstelling van de Bourgondische coalitie in Antwerpen.Beeld Tim Dirven

Meeuws, de lokale sp.a-voorzitter, wacht af. “Inhoudelijk reageren is momenteel voorbarig”, laat hij weten in een korte reactie. “Het gaat hier om een startnota. Ik ga ervan uit dat het Antwerps bestuursakkoord gehandhaafd kan worden. Het is nu aan de centrumrechtse Vlaamse regering om haar ei te leggen. We zien dan wel.”

Ook de nationale sp.a-leiding blijft voorzichtig. Op het hoofdkwartier rekent men erop dat CD&V en Open Vld de startnota van De Wever nog afzwakken tijdens de onderhandelingen. “Ik kan me niet inbeelden dat een partij als CD&V, die onder meer deel uitmaakt van het Gentse stadsbestuur, akkoord kan gaan met een stop van de sociale woningbouw”, zegt een hoge bron. Dit weekend liet CD&V-voorzitter Wouter Beke alvast weten dat zijn partij de startnota niet zomaar zal slikken.

Formateur Jambon

De Vlaamse regeringsonderhandelingen komen deze week helemaal op gang. N-VA, Open Vld en CD&V hebben werkgroepen samengesteld rond beleidsdomeinen zoals onderwijs, welzijn, klimaat en financiën. Sinds dit weekend kennen die ook het budgettair kader waarbinnen ze moeten blijven. De dossiers waar de werkgroepen niet uit raken komen naar de onderhandelingstafel van toekomstig Vlaams minister-president Jan Jambon. Begin september moet het regeerprogramma klaar zijn.

Tegen dan weten ook de Antwerpse socialisten waar ze aan toe zijn.