Direct naar artikelinhoud
Pukkelpop

Nee, die Vlaamse vlaggen waren niet toevallig op Pukkelpop

Pukkelpop-campingBeeld Francis Vanhee

De Pukkelpoporganisatie kroop door het stof nadat ze Vlaamse strijdvlaggen bestempelde als ‘collaboratievlaggen’ en ze in beslag nam. Meteen ging Vlaams Belang vlaggen uitdelen. Maar dat die vlag ook daarvoor al aanwezig was op het festival is geen toeval. Samen met de meme-pagina Make Vlaenderen Great Again voert Vlaams Belang ‘een cultuurstrijd, waarbij we de harten van de jongeren willen veroveren’.

Nadat klimaatactiviste Anuna De Wever donderdag op het podium van Pukkelpop een ‘clap for the climate’ mocht doen, werd ze ’s avonds op de festivalcamping beledigd en lastiggevallen door enkele jongens aan tenten met een Vlaamse leeuwenvlag. Die nacht zou een groep jongeren ook naar haar op zoek zijn gegaan, tenten hebben opengeritst en een fles met urine naar vriendinnen van De Wever hebben gegooid. 

De festivalorganisatie liet weten dat de bewaking had ingegrepen en dat alle gele vlaggen met een volledig zwarte leeuw zouden verwijderd worden. “De zwarte, zogenaamde collaboratievlag hoort hier niet thuis.” Een dag eerder had de voorzitter van de Jongsocialisten, die als bezoeker naar het festival ging, al gevraagd in te grijpen tegen de Vlaamse strijdvlag. 

Twitter bericht wordt geladen...

Verschillende Vlaams-nationalisten, zoals N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken gingen in het verweer tegen het woord ‘collaboratievlag’ en de repressieve maatregel. Een groepje van de extreemrechtse organisatie Voorpost ging met vlag en wimpel actievoeren aan de ingang van het terrein. Die vrijdagavond had de N-VA-burgemeester van Hasselt, Steven Vandeput, een onderhoud met Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine. 

“Ik heb hem gezegd dat ze zware bewoordingen hebben gebruikt voor een vlag die ook mijn symbool is en dat de Vlaamse beweging een huis met vele kamers is, waarbij er kamers zijn die ook ik liever niet betreed”, zegt Vandeput. “Ik veroordeel elke fysieke bedreiging, maar ik veroordeel ook dat mijn symbool daarbij misbruikt zou zijn.”

Voorpost-manifestatie aan de Pukkelpop-ingang.Beeld Axel De Coninck

Cultuurstrijd

Op zaterdag stuurde Pukkelpop verontschuldigingen uit. Toen had de jongerenafdeling van Vlaams Belang al 500 vlaggen uitgedeeld aan de ingang. Een stockoverschotje, leert navraag. In 2008 had de partij 300.000 leeuwenvlaggen besteld, om overal gratis te verdelen voor de Vlaamse verkiezingen, maar de partij heeft nog een flinke reserve. Het is een jaarlijkse traditie voor Vlaams Belang Jongeren om samen met de Vlaamse Volksbeweging (en niet namens de partij) een deel van de vlaggen uit te delen op de Ronde van Vlaanderen. En nu dus aan de ingang van een muziekfestival.  

“We gaan dat het komende jaar vaker doen, ook op andere gelegenheden”, zegt Bart Claes, voorzitter van Vlaams Belang Jongeren. “Zo willen we het Vlaamse gevoel associëren met leuke dingen en het Vlaamse identiteitsbesef meer ingang doen vinden. Je ziet nu al een groot verschil met tien jaar geleden, toen de Vlaamse jeugd zich nog schaamde voor die identiteit. We voeren een cultuurstrijd waarbij we de harten van de jongeren willen veroveren.”

De jongerenafdeling van Vlaams Belang met in het midden achter de vlag voorzitter Bart Claes.Beeld Facebook Jongeren Vlaams Belang

Claes werd vorig jaar herverkozen op een ledencongres van de jongerenafdeling met als thema ‘Cultuurstrijd’. Hij is de man achter de socialemediaprofielen van Vlaams Belang Jongeren. Daarop riepen ze in juni op: “Festivalseizoen gaat beginnen. Neem altijd en overal je #VlaamseLeeuw mee. De festivals zijn van ons!”

‘De camping is van ons’

Ook de memepagina Make Vlaenderen Great Again (MVGA) riep op foto’s te delen van Vlaamse leeuwenvlaggen op Pukkelpop. Het is MVGA die de beelden verspreidde van Anuna De Wever die werd uitgejouwd op Pukkelpop. De MVGA-profielen op Facebook en Instagram werden dit weekend door het socialemediabedrijf offline gehaald. 

Opvallend: vorig jaar was MVGA al betrokken bij een rel op Pukkelpop. Toen verschenen beelden van een racistisch incident waarbij ‘Handjes kappen, de Congo is van ons’ werd gezongen tegen enkele gekleurde vrouwen. De volledige liedjestekst werd verspreid via MVGA. De Vlaams Belang Jongeren zijn dat niet vergeten. Beelden van de Vlaamse strijdvlag op de festivalcamping werden op zaterdag gedeeld met de titel ‘De camping is van ons’.

Instagram-bericht Vlaams Belang Jongeren.Beeld RV

MVGA heeft ook een webshop, met voornamelijk stickers en een pet, geïnspireerd op de MAGA-pet van Donald Trump. Het bedrijfje daarachter heet Redpill, een verwijzing naar een bekende meme die op haar beurt geïnspireerd is op een scene uit The Matrix: wie die ‘rode pil’ neemt, ziet plots hoe de echte wereld in elkaar zit. 

De leeuw in het logo van MVGA is geïnspireerd op het logo van The Lion Guard, een groep die zich bij de laatste presidentsverkiezingen in de VS profileerde als een ordedienst voor Donald Trump. De slogan van The Lion Guard is gebaseerd op de spreuk van de fascistische leider Benito Mussolini: ‘beter om één dag als een leeuw te leven, dan honderd dagen als een schaap’.

Het bedrijf Redpill staat op naam van Wouter Dupont. Eerder circuleerde online een screenshot uit de besloten chatgroep van Schild & Vrienden waarin Dupont zegt dat hij de man is achter MVGA. Volgens VRT-journalist Amra Dorjbayar was hij zeer actief in de Discord-groep van Schild & Vrienden, met meer dan 1.600 berichten.

Twitter bericht wordt geladen...

Dupont was in 2018 lid van Jong N-VA UGent, een N-VA-afdeling voor studenten, maar werd op vraag van de overige leden uit het bestuur gezet omwille van zijn activiteiten bij MVGA en Schild & Vrienden. Intussen zou Dupont zijn kans hebben gewaagd bij Jong N-VA Gent. Na de Pano-reportage over Schild & Vrienden voerde N-VA een onderzoek onder haar leden. Die procedure leidde ertoe dat Dupont eind 2018 naar eigen zeggen zelf uit de partij stapte. 

Make Vlaenderen Great Again

Op het laatste nippertje zag Dupont er dit weekend van af te antwoorden op onze overige vragen, al wilde MVGA als groep wel reageren. Voor het eerst bevestigen zij, of Dupont zelf, zijn betrokkenheid.

“Wouter is nog steeds lid van MVGA, maar de beslissingen van de pagina gebeuren in teamverband. Geen enkele post of beslissing van de pagina kan dus direct aan hem gelinkt worden. We zijn een pagina met een eigen mening die we zelf zien als rechts-nationalistisch en niet als extreemrechts zoals de media ons afschildert.”

Een Pukkelpop-bezoeker met MVGA-petBeeld Francis Vanhee

MVGA benadrukt dat er geen samenwerking is met Vlaams Belang. Hun logo is naar eigen zeggen een kopie van dat van The Lion Guard omdat ze het mooi vonden.

“Natuurlijk staan we niet achter het fascisme. En over Pukkelpop: we hebben de beelden van Anuna verspreid om duidelijk te maken dat veel jongeren anders denken dan zij. We nemen afstand van de mensen die vervolgens de grenzen van het wettelijke hebben overschreden.”

De woordvoerder van Pukkelpop stelt dat er ‘een vijftiental’ vlaggen zijn afgepakt die de eigenaars kunnen ophalen, en dat er sinds de excuses geen vlaggen meer zijn afgepakt. Zowel Vlaams Belang Jongeren als MVGA deelden zondag echter beelden van jongeren die door de bewaking worden gevraagd om hun vlag te verwijderen. “Wat de belagers van Anuna betreft, dat onderzoek loopt”, zegt de woordvoerder van Pukkelpop. Volgens burgemeester Vandeput is er bij de politie geen klacht of melding binnengekomen.