© Photo News

Red Panthers zien hoe België de kloof met Nederland verkleint: “Tijd dat ze ons met 15-0 klopten, is voorbij”

Met een vreugdedansje doorheen een Antwerpse avond onthaalden de Red Panthers hun gelijkspel (1-1) tegen Nederland, de absolute vaandeldrager van het mondiale vrouwenhockey. “Ook wij dromen van grote bekers”, verklaart bondscoach Niels Thijssen. Samen met aanvalster Jill Boon stelt hij vast dat de kloof met Oranje, ooit van Grand Canyon-formaat, krimpt.

Marc Vermeiren

Flashback. Op 19 augustus 1999, vandaag net twintig jaar geleden, stonden België en Nederland op het EK tegenover mekaar. Oranje haalde de sloophamer boven: 15-0. Anno 2019 is de dreumes van weleer een subtopper geworden, die dit jaar in Australië en Nieuw-Zeeland won. Zelfs de machtige Noorderburen liggen niet meer buiten bereik, meldt Thijssen.

“Onze eerste match bevestigt dat we tegen iedereen onze kans hebben. De afgelopen twee jaar wilden we ons wel eens te hard bewijzen, maar nu betreden we het veld met toegenomen belief. Toen we twee jaar geleden met Nieuw-Zeeland voor het eerst een topzesland klopten, ontstond er een geweldige euforie. Maar de rest van het toernooi haalden we, gehavend door een soort decompressie, ons beste niveau niet meer. Dat zal niet meer gebeuren.”

België (FIH 9) staat vanavond (20.30 uur) in zijn tweede poulematch tegenover Rusland (FIH 23). “Het klinkt als een cliché, maar alleen de volgende wedstrijd telt. Onderschat niet hoe moeilijk het is voor een topsporter om zich los te koppelen van alle externe omstandigheden – de vorige match, de arbitrage, de pers, het publiek, een nieuwe tactiek, te weinig speelminuten, een kritisch familielid… – en uitsluitend te focussen op de volgende wedstrijd.”

Hockeyend Nederland spreekt al geruime tijd met respect over de Red Lions. Dat statuut bezitten de Panthers nog niet, aldus Thijssen, zelf Nederlander. “In Holland zullen ze de voorbije dagen vooral geklaagd hebben over hoe slecht hun prestatie wel was, eerder dan hoe goed België zich weerde. Alle begrip trouwens. Oranje bezit al jarenlang by far de beste ploeg ter wereld, terwijl wij nog maar net van nummer 13 naar nummer 9 zijn opgeklommen. (grijnst) Wat buiten hun grenzen gebeurt, vinden Nederlanders sowieso al niet belangrijk. En zeker in het vrouwenhockey niet.”

Jill Boon, met haar 32 jaar de ancien van het team, blijft bescheiden. “We moeten ons niet vergelijken met Nederland, waar 300.000 mensen aan hockey doen. (België telt 50.000 spelers, nvdr.) Hun teams horen al veertig jaar bij de absolute top. Op alle vlakken blijft de kloof aanzienlijk. Maar als we in onze structuur blijven, zo heb ik zaterdag met trots vastgesteld, kunnen we het hen moeilijk maken. De tijd dat Holland ons met 15-0 klopte, is voorbij.”

Kazernes

In haar dertien jaar als international zag Boon een geweldige evolutie. “Wij verblijven tijdens dit EK in een fraai hotel, maar ik heb nog in ondergrondse kazernes geslapen, met de halve ploeg op dezelfde kamer. Nu investeert de federatie volop in het vrouwenhockey.”

De macht van het getal blijft in het Nederlandse voordeel spelen, vult Thijssen aan. “Maar de Panthers tonen van bovenaf aan hoe zinvol het is om aan de basis keihard te werken. Door hun grote dromen duiken de Panthers elke dag de gym in of betreden ze het trainingveld.” Wat zijn die grote dromen? “Dat elk Belgisch meisje het hockey ontdekt. En onze tweede droom is dat de Panthers grote bekers winnen. In 2017 pakten we Europees zilver, dus heel ver zitten we niet van dat doel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER