Direct naar artikelinhoud
Bpost

Bpost-CEO Koen Van Gerven vertrekt: ‘Voor de beleggers kan dit enkel goed nieuws zijn’

belgie, brussel, 4/5/2018.koen van gerven.ceo B-postBeeld Tim Dirven

Koen Van Gerven stopt in februari als CEO van Bpost. Van Gerven reed een controversieel parcours bij het overheidsbedrijf, dat door nogal wat werknemers slecht wordt beoordeeld. 

Van Gerven (60) volgde in ­februari 2014 Johnny Thijs op als CEO van Bpost, met 25.000 werknemers de grootste werkgever van België. Zes jaar later, in februari 2020, loopt zijn mandaat af. Van Gerven past voor een nieuwe termijn, meldde De Standaard. 

De CEO bevestigt het nieuws. Zijn start was beloftevol. In het eerste jaar onder Van Gerven steeg de beurskoers met meer dan 50 procent. Een prestatie, gelet op de onrust op de beurs bij de plotse exit van Thijs. Van Gerven kende het bedrijf dan ook door en door, want hij werkte er al sinds 2006. Als ‘Bpost-veteraan’ kon hij de continuïteit verzekeren. 

Intussen is het aandeel van Bpost gekelderd. “Het kan voor beleggers ogenschijnlijk enkel beter gaan met een nieuwe CEO”, zegt Tom Simonts, senior financial economist bij KBC Group. “Voor hen kan dit enkel goed nieuws zijn.”

Twitter bericht wordt geladen...

Nederland

In 2016 deed Van Gerven nog vol vertrouwen een overnamebod op PostNL, maar de Nederlanders sloegen het aanbod keer op keer af. Dan richtte hij zijn pijlen maar op het Amerikaanse pakjesbedrijf Radial. Achteraf gezien bleek de overnameprijs van 820 miljoen dollar (zo’n 738 miljoen euro) te hoog.  

“Na de overname zijn verschillende lijken uit de kast gevallen bij Radial”, zegt Simonts. “Nu lijkt het eindelijk goed te draaien, maar dat is lang na de overname. Al zal je de overname pas echt kunnen evalueren na vijf jaar.”

Twitter bericht wordt geladen...

Simonts verwacht dat een opvolger bij Bpost toch opnieuw over de grens met Nederland zal piepen. Daar kocht PostNL eerder dit jaar rivaal Sandd op. 

“Op de zakdoek die België en Nederland zijn, zijn er operationeel gezien veel voordelen aan synergie. Ik denk dat een diplomatischer type misschien verder kan geraken. Van Gerven is een felle persoonlijkheid, gedreven in zijn enthousiasme. ”

‘Geen Johnny Thijs’

Die gedrevenheid leidde ook tot een gespannen relatie met de vakbonden en het personeel.

“We waren tot dan toe Johnny Thijs gewoon: flamboyant, communicatief, altijd met een open dialoog”, zegt Marc De Mulder, woordvoerder van vakbond VSOA. “Van Gerven is meer een berekend man, die gedreven is om te slagen in zijn opzet, maar die daardoor minder geduld heeft in het overleg, waardoor het voor ons moeilijker was.”

Bpost kampte met hoog ziekteverzuim en een groot personeelsverloop. Het weekblad Humo pakt gisteren uit met een artikel over Glassdoor, een website waar werknemers hun bedrijf beoordelen, en stelt vast dat Bpost met een score van 2,8 op 5 bij de slechtste Belgische werkgevers hoort. Slechts 32 procent van de 217 werknemers op Glassdoor brengt waardering op voor CEO Van Gerven. Dat leidde in november vorig jaar tot een algemene staking, die werd afgekocht met een vrij duur ­sociaal akkoord. 

“Van Gerven is een capabele manager, maar heeft niet het gewicht en het charisma van een Johnny Thijs, en dat hadden de vakbonden meteen begrepen”, zegt Simonts. “Over het algemeen legt Van Gerven niet zo’n slecht rapport voor, maar hij heeft de pech dat we hem afwegen tegen zijn succesvolle voorganger.”

Thijs stapte destijds misnoegd op omdat hij het niet eens was met het opgelegde loonplafond. Om dezelfde reden wordt het vermoedelijk niet vanzelfsprekend om een goede opvolger voor Van Gerven te vinden. 

Ook de inhoud van de job bemoeilijkt de zoektocht. Aan de ene kant komt er druk van de beurs, aan de andere is er de druk van de burger – typisch voor een beurgenoteerde instelling met een openbaar karakter. 

De sector verandert bovendien razendsnel. De brievenpost daalt tegenwoordig met 9 procent per jaar, terwijl Bpost rekening hield met een terugval van 7 procent. Vorig jaar zijn dagelijks 7,7 miljoen brieven verstuurd met Bpost, in 2011 waren dat er nog 12 miljoen. “Van Gerven heeft een transformatie ingezet in een moeilijke markt, en dat is de verder te volgen weg”, zegt uittredend minister van Post Philippe De Backer (Open Vld).