Direct naar artikelinhoud
Open Arms

‘Reddingsschip Open Arms mag van Spanje aanmeren in Balearen’

Het Spaanse ngo-schip Open Arms, gezien van de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa.Beeld AFP

De Spaanse regering heeft het reddingsschip Open Arms een veilige haven aangeboden, namelijk die van de eilanden van de Balearen. Dat melden verschillende Spaanse media. De Spaanse ngo Proactiva Open Arms had een eerder aanbod om de haven Algeciras in Andalusië te gebruiken, al afgewezen. 

De ngo was niet te vinden voor het voorstel om in Algeciras aan te meren, omdat die plaats te ver verwijderd is van de huidige locatie van het schip. Een extra tocht van vijf dagen zou nodig zijn om er te geraken en de situatie aan boord is te precair om nog een extra periode op zee door te brengen. De Balearen liggen dichter bij de huidige positie van het schip.

Open Arms bevindt zich sinds vorige week vlakbij het Italiaanse eiland Lampedusa. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini verbiedt het schip om aan te meren en de migranten die het op de Middellandse Zee redde aan land te laten. Algeciras ligt 1.800 kilometer verder.

Mallorca en Menorca zijn momenteel de dichtste Spaanse aanlegplaatsen. Vicepremier Carmen Calvo verzocht de lokale autoriteiten op de Balearen om een van beide havens open te stellen. De regionale president Francina Armengol stemde daarmee in, aldus de krant Diario de Mallorca. De Balearen liggen wel nog steeds op meer dan 1.000 kilometer van Lampedusa.

Deze migrant aan boord van het schip bidt dat alles snel voorbij is.Beeld EPA

Proactiva eist dat Italië en Spanje in dit geval de “noodzakelijke middelen” ter beschikking stellen. “Onze boot ligt slechts 800 meter voor de kust van Lampedusa en nu willen de Europese landen dat een kleine ngo zoals de onze na 18 dagen wachten nog eens drie dagen op zee doorbrengt, bij slechte weersomstandigheden en met 107 uitgeputte mensen aan boord”, aldus de organisatie. Instemmen met Mallorca als mogelijke haven, zou “absoluut onverstandig” zijn. Provactiva wil dat de migranten op een ander, sneller schip worden overgeplaatst om de oversteek te doen, aldus lokale media.

De bemanning van de Open Arms spreekt van een noodsituatie aan boord. Donderdagavond laat mochten vijf mensen met psychologische problemen en hun vier familieleden wel aan wal gaan. Ze hadden dringend gespecialiseerde zorg nodig. Zaterdag liet Salvini ook 27 niet-begeleide minderjarige migranten van boord halen. De anderen mochten het schip niet verlaten. 

De situatie op de Open Arms is zondag ook even geëscaleerd, na twee en een halve week op zee. Enkele migranten sprongen in zee, waarschijnlijk om naar Lampedusa te zwemmen. Redders brachten ze terug aan boord.