Direct naar artikelinhoud
Ongeval

Meisje (14) overleden na ongeval in Nieuwerkerken: bestuurder (18) had geen geldig rijbewijs

De wagen kwam uit deze landweg gereden, die enkel toegankelijk is voor landbouwvoertuigen.Beeld Inge Bosschaerts

Bij een zwaar verkeersongeval in Nieuwerkerken bij Aalst is vannacht een 14-jarig meisje om het leven gekomen. De 18-jarige bestuurder van de auto had enkel een voorlopig rijbewijs en mocht dus geen passagiers vervoeren. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen. 

Een wagen met vier jongeren, twee 18-jarigen, een 16-jarige en een 14-jarig meisje, kwam uit een landweg gereden die enkel toegankelijk is voor landbouwvoertuigen. Vervolgens kwam de auto tegen een vrachtwagen terecht. Hoe dat precies gebeurde, is nog onduidelijk. “De omstandigheden van het ongeval worden nog onderzocht”, zegt persmagistraat Eva Brantegem van het Oost-Vlaamse parket. 

Wel al zeker is dat het 14-jarige meisje bij de klap overleden is. Ze zou volgende week 15 worden. Twee andere inzittenden raakten zwaargewond. Het dodelijke slachtoffer zou naar verluidt uit Aalst zijn, twee andere inzittenden uit Nieuwerkerken en de bestuurder uit Meldert. 

Voorlopig rijbewijs

Die bestuurder van de wagen was nog maar pas 18 jaar geworden en beschikte enkel over een voorlopig rijbewijs. Dat betekent dat hij niet mocht rijden tussen 22 uur en 6 uur op vrijdag, zaterdag, zondag, de vooravond van de wettelijke feestdagen en de wettelijke feestdagen. Hij mocht ook geen passagiers vervoeren die niet voldoen aan de voorwaarden om begeleider te zijn, zoals al acht jaar een rijbewijs bezitten. 

“Volgens de verkeersdeskundige gaat het niet om overdreven snelheid. De impactsnelheid was niet hoger dan 50 kilometer per uur. Waardoor de bestuurder de controle over het stuur verloor, is nog niet duidelijk”, zegt Brantegem. Er werden bloedstalen genomen om na te gaan of er sprake was van alcoholintoxicatie. Het voertuig werd ook in beslag genomen om te onderzoeken of het om een technisch defect ging. 

“De bestuurder kwam naar mij in volle paniek”, verklaart een buurtbewoonster. “Hij liep hier heen en weer. Hij vertelde ook niet duidelijk wat er aan de hand was. Hij zei enkel dat er een accident gebeurd was en dat hij dringend hulp nodig had.”