Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Grote reddingsactie voor twee Poolse onderzoekers die vastzitten in diepe grot

Zeker 27 reddingswerkers proberen de twee aardwetenschappers uit de grot te bevrijden.Beeld REUTERS

In het Poolse Tatra-gebergte is een grootscheepse reddingsactie op touw gezet voor twee aardwetenschappers die klem zitten in een diepe grot. Zeker 27 reddingswerkers proberen de speleologen te bevrijden, bijgestaan door collega’s uit Slowakije en brandweerlieden uit de regio. 

Volgens Jan Krzystof, hoofd van de reddingsmissie, kan het een klus van ‘dagen, zo niet weken’ worden. ‘We hebben de noodzakelijke materialen, maar dit gaat een tijdlang duren.’

De twee speleologen zitten sinds de nacht van vrijdag op zaterdag vast in een grot op ongeveer 500 meter diepte. Ze kwamen klem te zitten toen de tunnel waardoor ze naar buiten zouden komen, onverwacht snel volliep met regenwater. Het laatste contact met de buitenwereld dateert van zaterdag, om twee uur ’s nachts.

De binnenkant van de grot in de Tatra-bergen, gefotografeerd in 2016.Beeld REUTERS

Tegen Poolse journalisten zei Krysztof dat de plek waar de twee speleologen vastzitten, gelokaliseerd is. ‘Het is zo’n krappe doorgang dat slechts twee reddingswerkers tegelijk erbij kunnen. De enige mogelijkheid om die plek te verbreden, is door de rotsen op te blazen.’ Er wordt ook gewerkt met een endoscopische camera die door nauwe ruimtes heen kan.

Missie 

De wetenschappers maakten deel uit van een missie met zes speleologen. Toen duidelijk werd dat er hoog water op komst was, begonnen ze aan de terugweg. Vier van de zes konden op tijd ontkomen en waarschuwden daarna de autoriteiten over het lot van hun twee achtergebleven collega’s.

De Jaskinia Wielka Śnieżna (‘Grote besneeuwde grot’) is de langste en diepste grot in het hele Tatra-gebergte. Er wordt nog volop onderzoek gedaan door wetenschappers. Er komen gangen in voor van zeker 24 kilometer en de diepte reikt op sommige plekken tot wel 800 meter. Toeristen zijn er niet welkom. 

.Beeld .