© RR

“Al mijn spaargeld en vakantiedagen gaan op aan IJsland. Het is het meer dan waard”

De Kontichse Annelies Barentsen (38) is helemaal in de ban van IJsland. Ze kwam er intussen al 14 keer en leerde zelfs de taal spreken. “Al mijn spaargeld en vakantiedagen gaan op naar IJsland. Het is een dure hobby, maar IJsland is het meer dan waard.”

Ellen Bogaert

Toen Annelies anno 2013 kennismaakte met IJsland was het liefde op het eerste gezicht. “In het vliegtuig was ik al verkocht. De uitgestrektheid van het land is onbeschrijflijk.” Na die eerste trip in de zomer volgde er meteen een in de winter en sindsdien kent Annelies geen jaar meer zonder IJsland-reizen. “In 2014 kwam mijn droom uit: de lava-uitbarsting in de vulkaan Bárðarbunga. Ik heb toen een maandloon aan helikoptervluchten besteed.”

Moeilijke taal

In 2017 besloot Annelies ook de IJslandse taal te leren. Dat deed ze niet in een of ander taalinstituut in België, maar wel in een IJslandse school. “Ik ben er drie weken lang hele dagen op taalcursus geweest”, vertelt ze. “Nadat ik het land al zo vaak had gezien van de toeristische kant, wou ik ook het echte IJslandse leven leren kennen. Ik logeerde bij vrienden, ging er op de koffie en op café en leerde de taal zodoende spreken. Ik houd van een uitdaging.” In die mate zelfs dat Annelies ondertussen al hele conversaties in het IJslands doet.

© RR

“Thuis lees ik de IJslandse krant en boeken en kijk ik ook naar het IJslandse nieuws. Mijn woordenschat is ondertussen reeds zo uitgebreid dat ik al eens lachend de opmerking krijg dat ik té veel praat”, zegt ze. “Ook al kunnen de meesten Engels, bij een gesprek in het IJslands gaan er heel wat deuren open. De IJslanders zijn telkens stomverbaasd wanneer daar ineens een toerist hun taal begint te spreken. IJsland telt immers maar 350.000 inwoners, dus met die taal kom je voor de rest niet zo ver. Door de vele vervoegingen en uitgangen die één woord kan tellen is het ook een aartsmoeilijke taal.”

Hobby

Deze zomer heeft Annelies voor het eerst ook een groep Belgische toeristen begeleid door het land, in opdracht van het reisbureau Nordic. Het is en blijft voorlopig een hobby want Annelies werkt voltijds aan de Universiteit Antwerpen waar ze de uurroosters van de ingenieursstudenten inplant. “Het is een fijne job maar het kan soms ook heel druk zijn”, vertelt ze. “Ik ga naar IJsland om de rust en stilte op te zoeken. Wanneer ze me daar vragen wat mijn beroep is, kan ik het moeilijk uitleggen. De IJslanders hebben zelfs geen woord voor ‘planner’. Ze plannen immers zelden en leven op het ritme van de natuur. De uitdrukking die ze heel vaak gebruiken is þetta reddast, wat staat voor ‘alles komt altijd in orde’.”

© RR

Of ze zelf plannen heeft om ooit te verhuizen? “Alles in IJsland is beter, behalve de prijzen. Het is dus ontzettend duur om er te wonen, tenzij je er ook kan werken”, vertelt ze. “Bovendien zou ik het wel moeilijk hebben om mijn familie en vrienden hier te missen. Wat wel vaststaat is dat ik nooit meer naar een ander land zal reizen. IJsland blijft verbazen. Dezelfde plek kan er op dezelfde dag, door de veranderlijkheid van het weer, helemaal anders uitzien en je kan er prachtige 360-graden-beelden maken. Ik heb lang nog niet alles gezien.”

Via de originele Instagram-pagina van Annelies ontdek je hoe IJslandse plekjes er in verschillende seizoenen helemaal anders kunnen uitzien.

© RR