Direct naar artikelinhoud
Bosbranden

1.100 brandweermannen bestrijden bosbranden Gran Canaria, al 8.000 evacuaties

Inwoners van Montana Alta kijken toe hoe het vuur zich verspreidt.Beeld AFP

De bosbranden die het Spaanse vakantie-eiland Gran Canaria teisteren, zijn ‘niet onder controle’. Het aantal mensen dat gedwongen een veilig onderkomen moet zoeken, is opgelopen tot zeker 8.000. 1.100 brandweerlieden en 14 watervliegtuigen bestrijden het vuur. Dat meldt president Ángel Víctor Torres van de Canarische eilanden.

Gevreesd wordt dat het nog dagen gaat duren voordat bosbranden, die zaterdag ontstonden in de gemeente Valleseco, onder controle worden gebracht.  In totaal is al meer dan 3.400 hectare aan natuurgebied verloren gegaan. De vlammen zijn tot vijftig meter hoog. 

Ook de dennenbossen in het nationaal park Tamadaba worden nu stilaan bedreigd door het vuur. Het 7.500 hectare grote park, dat beschouwd wordt als de “groene long” van het eiland, ligt in het westen van Gran Canaria, dat door Unesco erkend is als biosfeerreservaat. De toeristische gebieden aan de stranden worden niet onmiddellijk getroffen.

1.100 brandweerlieden, 12 helikopters en 14 blusvliegtuigen zijn bezig het vuur te bestrijden, maar het werk wordt bemoeilijkt door het droge, warme weer en de harde wind. Bovendien verwachten meteorologen dat de temperaturen de komende dagen verder oplopen.

Vorige week woedden er ook al bosbranden in de bergen van Gran Canaria, onderdeel van de Canarische Eilanden. Toen werden ongeveer duizend mensen geëvacueerd. Het gevarengebied is erg populair onder toeristen. 

De gebieden aan de stranden, waar ook veel toeristen verblijven, worden niet onmiddellijk getroffen, bevestigen ook reisorganisatoren TUI Belgium en Thomas Cook Belgium. Beiden moesten geen klanten overplaatsen. “We delen preventief de informatie die de overheid ons geeft met onze reizigers. Wanneer klanten met de auto eropuit trekken, vragen wij om de getroffen gebieden te vermijden en de instructies van de lokale overheid in acht te nemen”, zegt Claire Gennart van Thomas Cook België. De touroperatoren zeggen de situatie op de voet te volgen.

Vlammen van tientallen meters in de bossen bij Montaña Alta.Beeld AFP
Het vuur bedreigt het dorp Moya op Gran Canaria in Spanje.Beeld REUTERS
Mensen kijken naar de aanzwellende rook op Gran Canaria.Beeld AFP
Een blusvliegtuig dropt water op Gran Canaria.Beeld REUTERS
Brand op Gran Canaria.Beeld REUTERS