Helft minder dieren geslacht tijdens Offerfeest

Er zijn dit jaar tijdens het Offerfeest, dat plaatsvond van 10 tot 14 augustus, de helft minder dieren geslacht in de slachtplaatsen in Vlaanderen. Het was het eerste Offerfeest sinds het totaalverbod op onverdoofd slachten van kracht werd in Vlaanderen begin dit jaar. Alle schapen werden geslacht met voorafgaande verdoving. Twee derde van de runderen werd meteen na de halssnede verdoofd, een derde voor de slachting. 

Dit jaar werden tijdens het Offerfeest 2.613 dieren geslacht. Vorig jaar waren dat er 5.913. Dat is een daling van 56 procent. Dat blijkt uit cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). In 2018 waren er nog 2.600 onverdoofde slachtingen. Ook het aantal slachtplaatsen daalde dit jaar, van 14 naar 11. 

De dalende trend is al langer merkbaar en is volgens GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch deels te danken aan het verbod op onverdoofd slachten. Maar daarnaast speelt volgens hem mee dat het Offerfeest al voor de derde keer op rij tijdens de vakantie plaatsvindt, en sommigen het feest in het land van herkomst vieren. Bovendien gaan moslims naar de halal-slager in plaats van een schaap te slachten, of sturen ze geld voor een offerdier naar een arm land. "Ik maak me ook de bedenking dat er nog steeds illegaal thuis wordt geslacht", zegt Vandenbosch, ook al betwist hij dat die praktijk zou toenemen.

Vanaf 1 september zal ook in Wallonië een verbod gelden op onverdoofd slachten. Enkel in Brussel zullen vanaf dan nog dieren mogen worden geslacht zonder eerst verdoofd te worden.

Weyts zegt dat hij hoopt dat de cijfers aangeven dat steeds meer personen zich neerleggen bij het verbod op onverdoofd slachten. "Wie weet kan dit er ook toe leiden dat de laatste juridische achterhoedegevechten nu ook gestaakt worden. Laten we de bladzijde omdraaien en samen vooruitkijken naar een toekomst met meer dierenwelzijn voor en door iedereen."

Meest gelezen