Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Topman Amerikaans gevangeniswezen uit functie gezet na dood Epstein

Hugh Hurwitz werd uit zijn functie ontheven.Beeld AP

Amerikaans minister van Justitie William Barr herschikt de top van het Federal Bureau of Prisons, dat verantwoordelijk is voor de controle en zorg van de gedetineerden in Amerikaanse gevangenissen. Dat gebeurt in de nasleep van de dood van miljardair Jeffrey Epstein.

Barr zei in zijn aankondiging niets over Jeffrey Epstein, de miljardair die beschuldigd werd van kindermisbruik en eerder deze maand zelfmoord pleegde in de gevangenis van Manhattan. Maar daarvoor had hij wel al aangeklaagd dat er “ernstige onregelmatigheden” zouden hebben plaatsgevonden in de gevangenis. 

Kathleen Hawk Sawyer zal het agentschap vanaf nu leiden, en wordt bijgestaan door Thomas Kane. Huidig directeur Hugh Hurwitz wordt overgeplaatst naar een andere positie binnen het agentschap. 

Eerder kondigde het ministerie al aan dat de directeur van de gevangenis in Manhattan tijdelijk wordt overgeplaatst, zo lang het onderzoek van de FBI en de inspecteur-generaal loopt. De twee bewakers die op de nacht waarin Epstein zichzelf van het leven beroofde hem in de gaten moesten houden, werden voorlopig geschorst. 

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.