CD&V voelt hete adem van middenveld opnieuw in de nek

CD&V-onderhandelaars Hilde Crevits en Wouter Beke op 13 augustus 2019. © ISOPIX

Een week na de publicatie van Bart De Wevers startnota ogen de reacties vanuit het (christelijke) middenveld niet fraai. Beweging.net, de Gezinsbond en een tak van het ACV zijn uiterst kritisch. ‘Maar wij voeren de onderhandelingen op basis van ons programma’, aldus CD&V.

‘Als het regeerakkoord te weinig ambitie toont, starten we een procedure bij de Raad van Europa.’ De Woonzaak, een platform dat onder meer pleit voor meer sociale woningen, weet de zaken op scherp te stellen. De organisatie kant zich tegen enkele elementen in de startnota van Vlaams informateur Bart De Wever (N-VA), die vorige week het levenslicht zag.

De Woonzaak moet niet weten van het voorstel om sociale woningen toe te wijzen op chronologische wijze. Daarnaast laakt het platform het principe om voorrang te geven aan mensen die een band met de streek hebben. ‘De inspiratie daarvan komt van het Vlaams Belang, neem ik aan’, aldus de woordvoerder.

Opvallend is dat Beweging.net, het vroegere ACW, de Woonzaak ondersteunt. De koepel van christelijke organisaties ziet kennelijk geen bezwaren in de forse waarschuwing voor de onderhandelaars. Ook al zijn die deels afkomstig van CD&V.

Beweging.net is niet de eerste middenveldorganisatie die zich kritisch uitlaat over de Vlaamse startnota. Vorige week was er al de Gezinsbond. Vooral het voorstel om de kinderbijslag pas toe te kennen wanneer nieuwkomers hier meer dan een halfjaar zijn, is een doorn in het oog. ‘Het kindergeld is niet zomaar een folieke‘, klonk het op de studiedienst.

En dan was er nog een summiere reactie van de christelijke vakbond ACV. De afdeling Openbare Diensten liet weten dat het ‘investeringen mist in het personeel’. De nationale ACV – onder leiding van Marc Leemans – wilde nog niet reageren. ‘Wij werken aan een analyse. Ook de studiedienst heeft vakantie’, klinkt het bij een woordvoerder. Maar het voorproefje van Openbare Diensten doet het ergste vermoeden.

De middenveldorganisaties spelen de rol die ze menen te moeten spelen.

CD&V-woordvoerder Steffen Van Roosbroeck.

N-VA-nota

Een deel van het middenveld is dus zenuwachtig. CD&V voelt dat ook aan. Grote weekendinterviews met voorzitter Wouter Beke en zijn mogelijke opvolger Hilde Crevits moesten enkele onzekerheden wegnemen. Beiden konden niet genoeg benadrukken dat de nota niet te nemen of te laten is. Daarnaast spreken de christendemocraten vooral over een ‘nota van N-VA’. Dat moet het beeld tegengaan dat het zou gaan om een ‘synthese’ van gesprekken met CD&V en Open VLD, zoals De Wever het in de markt zet.

Een demonstratie van Hart Boven Hard op 20 maart 2016 te Brussel.
Een demonstratie van Hart Boven Hard op 20 maart 2016 te Brussel.© Belga

Beke en Crevits zijn dan ook de beginjaren van de regering-Michel niet vergeten. Ook toen verzette het middenveld zich al snel tegen de ‘asociale regering’ waarvan CD&V integraal deel uitmaakte. Hart Boven Hard, een burgerorganisatie die tal van optochten organiseerde tegen het regeringsbeleid, werd zelfs gesteund door Beweging.net en het ACV. Het zorgde voor ongeziene wrevel tussen de partij en ‘haar’ middenveld. De nationale stakingen, mee ondersteund door het ACV, deden er een flinke schep bovenop. Een symbolisch laagtepunt was het schrappen van Hilde Crevits’ speech op de Rerum Novarum-viering van dit jaar in Ieper.

De gespannen relaties tussen middenveld en partij, gecombineerd met het slechte verkiezingsresultaat van CD&V in mei, deden boegbeelden als Pieter De Crem luider roepen om de banden met de christelijke organisaties door te knippen. Wie geen stemmen levert, moet ook geen inspraak verwachten.

Een werkgroep van twaalf ingewijden, bijgenaamd ‘de apostelen’, moet onder meer die verstandhouding onder de loep nemen. Een deel van de gehoorde klachten binnen CD&V lekte afgelopen weekend uit in De Standaard. Daar weerklonk bijvoorbeeld de verzuchting dat de lijstvorming bij CD&V ‘geen afspiegeling is van de realiteit en het nieuwe middenveld’. De zogenaamde standen zouden zo nog te veel macht hebben.

Of de verzuurde verhouding tussen CD&V en het christelijk middenveld aanhoudt en zelfs verslechtert, zal pas echt blijken bij het finale Vlaamse regeerakkoord, dat binnen dit en een maand wordt verwacht.

CD&V-woordvoerder Steffen Van Roosbroeck benadrukt dan ook opnieuw dat de startnota ‘vanuit N-VA’ kwam en dat die voor CD&V voldoende was om de onderhandelingen op te starten. ‘Sommige elementen vonden we prima, andere voorstellen vonden we niet zo goed. Dat geldt ook voor Open VLD.’ Er zal dus nog wat gebikkeld worden rond de tafel.

Of de hete adem van het middenveld de CD&V-onderhandelaars geen parten zal spelen? ‘De middenveldorganisaties spelen de rol die ze menen te moeten spelen’, zegt de woordvoerder. ‘Wij voeren de onderhandelingen op basis van ons programma.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content