Direct naar artikelinhoud
Europese Commissie

Didier Reynders getipt als nieuwe Eurocommissaris

Didier Reynders getipt als nieuwe Eurocommissaris
Beeld Photo News

Ons land heeft nog maar een week om een Eurocommissaris voor te dragen. Volgens Le Soir zou de job naar vicepremier Didier Reynders (MR) gaan, maar dat bericht werd nog niet bevestigd.

Als België nog kans wil maken op een belangrijke functie in de Europese Commissie, dan moet het ten laatste volgende maandag een naam van een kandidaat overmaken aan Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. In de Wetstraat draait het overleg tussen de partijvoorzitters volop, maar de situatie is verre van ideaal. De federale regeringsvorming zit immers muurvast.

De krant Le Soir berichtte gisteravond op haar website dat vicepremier Reynders de uitverkoren kandidaat zou zijn. Ze beroept zich daarvoor op anonieme bronnen. “De ongeschreven regel luidt dat het na Marianne Thyssen (CD&V) opnieuw de beurt is aan een Franstalige kandidaat”, luidt de redenering. “Het cdH staat buitenspel, Ecolo doet niet mee en de PTB praat er niet over.”

Informele contacten

De enige partijen die overblijven, zijn PS en MR. Maar de socialisten zouden niet meer in de running zijn. Het wordt dus een kandidaat uit de liberale familie, klinkt het. Meer bepaald Didier Reynders. “De regering-Michel maakt zich klaar om de naam van de minister van Buitenlandse Zaken en Defensie – tevens federaal informateur – over te maken aan Von der Leyen.”

Dat het bericht enige terughoudendheid vereist, bewijst het verleden. In 2014 werd Reynders ook al getipt als Eurocommissaris, maar in de laatste rechte lijn kaapte CD&V de post weg. Tot verbijstering van velen verkoos de partij een Europese post van Thyssen boven het premierschap voor Kris Peeters. Eerder dit jaar zag Reynders ook een topjob bij de Raad van Europa aan zijn neus voorbijgaan. Dit keer moest hij de duimen leggen voor een Kroatische kandidate.

Voormalig vicepremier Peeters, die onlangs de overstap naar het Europees Parlement maakte, benadrukt dat ons land snel een beslissing moet nemen. Anders dreigt de Belgische kandidaat genoegen te moeten nemen met een onbelangrijke portefeuille. “Ik ga ervan uit dat er al heel wat informele contacten zijn geweest”, zei hij op Radio 1, zonder in te gaan op vragen over zijn eigen mogelijke kandidatuur. “Uit ervaring weet ik dat het onverstandig is om je daar publiekelijk over uit te drukken.”

Te laat

Hoe dan ook moet de kandidaat van de regering wellicht eerst worden afgetoetst bij de oppositie in het parlement. N-VA-fractieleider Peter De Roover dringt daarop aan. “Want met 38 van de 150 zetels heeft deze regering geen autoriteit meer.” 

Volgens voormalig Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) hoeft België zich geen illusies meer te maken. De belangrijkste posten zijn al weg. “Weken geleden werd er al gewheeld en gedeald. Polen en Italië steunden de aanstelling van Ursula von der Leyen als Commissievoorzitter in ruil voor een belangrijke bevoegdheid.” (adb/hln)