Direct naar artikelinhoud
Protesten Hongkong

Twitter en Facebook verwijderen accounts die protesten Hongkong moesten ondermijnen

Een demonstrant gooit een steen naar een politiebureau tijdens een van de massale protesten tegen een controversiële uitleveringswet in Hongkong, op 4 augustus.Beeld Reuters

Twitter en Facebook hebben honderden accounts verwijderd die met steun van de Chinese overheid zijn opgezet om de protesten in Hongkong in diskrediet te brengen. Dat hebben de sociale mediareuzen in afzonderlijke verklaringen bekendgemaakt.

Twitter liet weten 936 accounts te hebben verwijderd. Volgens het bedrijf is sprake van een gecoördineerde, door China gesteunde campagne. “Deze profielen werden specifiek gebruikt om verdeeldheid te zaaien in Hongkong, door onder meer de legitimiteit en de standpunten van de protestbeweging te ondermijnen.”

In Hongkong wordt al bijna drie maanden geprotesteerd tegen een uitleveringswet die het mogelijk maakt verdachten naar China uit te zetten. Ook eisen de betogers een onderzoek naar politiegeweld, de vrijlating van de gearresteerde demonstranten en vrije verkiezingen.

De leider van Hongkong, Carrie Lam, benadrukt tijdens een persconferentie dat de uitleveringswet ‘ter ziele’ is. “En er zijn geen plannen om de wet weer tot leven te brengen.” Lam kondigde ook een ‘dialoogplatform’ aan om in gesprek te gaan met burgers. “We willen de dialoog aangaan, gebaseerd op respect en wederzijds begrip, en zo een uitweg vinden.”

Betoging

Afgelopen zondag gingen in Hongkong opnieuw honderdduizenden tot een miljoen betogers de straat op. De Chinese staatsmedia hebben de protesten afgeschilderd als door het buitenland geïnitieerde rellen. Twitter en Facebook zijn in China verboden, met uitzondering van het semiautonome Hongkong, waar de netwerken veel gebruikt worden.

Volgens Twitter waren de 936 accounts ‘de meest actieve’ in de campagne. Een breder ‘spam-achtig netwerk’ van ongeveer 200.000 accounts was door het netwerk al proactief op zwart gezet voordat ze actief werden. Twitter maakte maandag ook bekend dat het niet langer advertenties plaatst voor media die door de staat gecontroleerd worden.

Facebook verwijderde na een tip op Twitter 7 pagina’s, 3 groepen en 5 accounts, waarop onder meer nepnieuws over de situatie in Hongkong werd verspreid. “Hoewel de mensen achter de accounts hun identiteit verborgen probeerden te houden, concludeerden onze onderzoekers dat ze banden hadden met de Chinese overheid”, aldus Nathaniel Gleicher, hoofd van de afdeling Cyberveiligheid. Bijna 18.000 gebruikers volgden een of meerdere van deze Facebookaccounts- of groepen.

Facebook liet ook voorbeelden zien van de content die de accounts verspreidden. Zo werden betogers in Hongkong onder meer afgebeeld als kakkerlakken. Op een ander plaatje wordt beweerd dat de demonstranten “het rechteroog van een verpleegster hebben genomen”. In werkelijkheid ging het om een demonstrant die tijdens betogingen werd geraakt door een projectiel, afgevuurd door de politie.