Ex-topman van Fortis en Dexia Karel De Boeck
Nicolas Maeterlinck

Bedrijfsleiders pleiten zélf om fiscale multinational-achterpoortjes dicht te doen: "Gaat ten koste van brave burger"

55 Vlaamse bedrijfsleiders vragen om een ander beleid in ons land, in een open brief aan de Vlaamse en federale politici. Dat schrijft De Tijd. Ze pleiten onder meer voor verregaande fiscale aanpassingen. "Ons land wordt nu door onder meer de grote schuld gecatalogeerd bij de Zuid-Europese landen. Het moet anders", zegt initiatiefnemer en ex-topman van Fortis en Dexia Karel De Boeck in "De ochtend" op Radio 1. De bedrijfsleiders willen onder meer de fiscale achterpoortjes dicht, "waar vooral grote bedrijven van  profiteren".

Meer dan 50 Vlaamse bedrijfsleiders, een groot aantal niet de minste, schreven samen een open brief aan de toekomstige nieuwe Vlaamse en federale regering. Het is hun manier om te proberen hun stempel te drukken op de lopende onderhandelingen. "De startnota voor de vorming van de Vlaamse regering is goed", zo begint de tekst. Maar de bedrijfsleiders willen toch graag een "constructieve bijdrage" leveren.

Die constructieve bijdrage blijkt een vurig pleidooi voor een beleidsaanpassing. "Het moet anders", zegt initiatiefnemer en onder meer ex-Dexia-topman Karel De Boeck in "De ochtend" op Radio 1.

"Er is echt een groeiende bezorgdheid over de positie waarin ons land stilaan verzeild geraakt. We worden gecatalogiseerd bij de Zuid-Europese landen. Dat houdt in: grote schuld, budget nog niet in orde, weinig pensioenreserves, en dat ondanks hoge belastingsvoeten", zegt De Boeck. 

"Dat is niet goed, ons land moet daar iets aan doen. De werkzaamheidsgraad moet naar boven en de kosten van bestuur moeten naar beneden. Maar we moeten ook inzetten op versimpelingen, zoals de belastingen vereenvoudigen. En de achterpoortjes moeten dicht", aldus De Boeck.

Grote bedrijven profiteren via achterpoortjes en betalen amper belastingen

Open brief van 55 Vlaamse bedrijfsleiders

Dat laatste is best een opvallend voorstel, omdat de bedrijfsleiders in eigen boezem lijken te kijken. "Grote bedrijven, met de beste specialisten, profiteren via achterpoortjes van de complexiteit, halen grote subsidies binnen en betalen amper belastingen. Daardoor wordt de druk op de brave burger en andere bedrijven groter", staat er te lezen in de open brief.

Van meer migranten op de arbeidsmarkt tot afschaffen van de Senaat

De bedrijfsleiders geven verder in de open brief tal van adviezen over hoe het beleid in ons land naar hun mening moet worden aangepast. Zo willen ze, om de werkzaamheidsgraad te verhogen, dat migranten meteen kunnen worden ingeschakeld van zodra ze kans maken op een verblijfsvergunning.

Daarnaast moeten de politieke mandaten ook verminderen volgens de bedrijfsleiders. "De infrastructuur is nu gewoon te duur. We kunnen die gewoon niet meer betalen", zegt De Boeck. "Het overheidsbeslag is 52%, dat zijn alle kosten van de overheid en de verdeling. Daarmee zijn we bij de top van Europa. Dat is niet goed. Nederland zit bijvoorbeeld op zo'n 40% overheidsbeslag", aldus De Boeck.

"We pleiten onder meer voor het afschaffen van de Senaat, het afschaffen van stukken van de provincie en meer fusies van gemeenten." De ongerustheid neemt volgens De Boeck ook toe. "We krijgen onze problemen niet opgelost. We maken nog steeds budgettaire verliezen. Denk eens wat er gaat gebeuren als de vergrijzing nog wat verder toeneemt en de rente stijgt. Eén procent rentestijging betekent 5 miljard. Begin er maar aan, hé."

Beluister het volledige gesprek met Karel De Boeck in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen