Wannes Nimmegeers
Volledig scherm
© Wannes Nimmegeers

Meer dan 153.000 Vlamingen wachten op sociale woning: “Overheid alleen zal het probleem niet oplossen”

UpdateVorig jaar stonden meer dan 153.000 Vlamingen op de wachtlijst voor een sociale woning. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, die Vlaams parlementslid An Moerenhout (Groen) opvroeg. Het aantal kandidaat-huurders neemt jaar na jaar toe: in 2017 waren het er nog 135.500, in 2014 iets meer dan 120.000. Groen roept de Vlaamse onderhandelaars op om de wooncrisis aan te pakken, maar volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) zal de bouw van sociale woningen door de overheid alleen het probleem niet oplossen.

53 reacties

  • K. V.

    4 jaar geleden
    Ik woon in een wijk met sociale woningen (huizen) en voldoende openbaar vervoer. Nagenoeg alle huurders hebben een wagen... Als je alle kosten voor een wagen kan betalen dan kan je toch zeker huren op de privémarkt. Dat is voor mij een echt raadsel : wij huren ook een sociale woning maar kunnen net alle noodzakelijke rekeningen betalen; voor de rest is het financieel echt puzzelen... Het inkomensbarema drastisch verminderen zou vast en zeker een massa broodnodige sociale woningen vrij maken.
  • Frank Van den Bulck

    4 jaar geleden
    Controleer eerst eens al die zogenaamde "migranten" allerhande die hier al jaren op ons kap leven, en het vertikken van zich aan te passen, integendeel !
  • Kenny Van den Plas

    4 jaar geleden
    Onze eigen mensen die het echt nodig hebben staan jaren op een wachtlijst... Nieuwe Belgen komen hier en hebben binnen de 2 maand een huis ter beschikking en is een grote kuis houden in wie het nodig heeft of niet zou ook wel eens mogen.. Ik weet zo een wijk zijn waar sociale woningen staan met een mobilhome en een dikke wagen op de oprit. Dit kan en mag zo maar ... Welkom in België
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Mooi ook de tegenstrijdigheden die ontstaan door hun domme criteria. Werkloos en je verhuist naar een andere provincie om tegen een laag loon toch werk te aanvaarden. En geen recht meer op een sociale woning. Werkloze allochtoon van de derde generatie. Dan heb je ondertussen wel een band met de stad waar je woont.
  • Pierre Bonte

    5 jaar geleden
    Geen werk,je kan geen huis huren,oke,nu geen huis en je krijgt geen werk,leuk he belg zijn,nu straks clochard?