Amerikaanse whiskey vreest voor oplopende handelsoorlog met Europa

De Amerikaanse whiskey-producenten hebben op een jaar tijd meer dan 20 procent van hun export naar Europa verloren. Reden voor die terugval zijn de introductie van Europese importtarieven.  Dat zegt de Amerikaanse Distilled Spirits Council, vertegenwoordiger van de Amerikaanse whiskey-producenten. De Europese Unie besliste in juni vorig jaar tot een heffing van 25 procent op de invoer van Amerikaanse whiskey.

De sectororganisatie waarschuwt voor zware consequenties indien het handelsconflict tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten nog verder oploopt. Daarbij kunnen volgens woordvoerders ruim elfduizend Amerikaanse banen in het gedrang komen. In extreme situaties zou dat banenverlies echter nog veel hoger kunnen oplopen.

Vergelding

De Europese heffingen op de import van Amerikaanse sterke dranken vormden een reactie op het economisch beleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Die had immers beslist om invoerheffingen op te leggen aan de import van staal en aluminium in de Verenigde Staten.

“De gevolgen van dat beleid lieten zich al snel voelen,” aldus woordvoerders van de Amerikaanse Distilled Spirits Council. “De Amerikaanse whiskey-producenten zijn sindsdien een belangrijk deel van hun winsten verloren. Distilleerder Mountain Laurel Spirits getuigde op slag 10 procent van zijn omzet te hebben verloren. Zijn Europese distributeur zou immers niet langer zijn producten hebben willen afnemen.”

In de twaalf maanden voor de introductie van de tarieven exporteerden de Verenigde Staten voor 757 miljoen dollar aan whiskey en aanverwante dranken. Die omzet viel de twaalf maanden nadien terug tot 597 miljoen dollar. De export is een belangrijke activiteit voor de Amerikaanse whiskey-industrie, die vorig jaar in totaal een omzet van 3,6 miljard dollar realiseerde.

Volgens de Distilled Spirits Council had 63-procent van de Amerikaanse whiskey-export te lijden onder de tarieven die de Europese Unie, China, Turkije, Canada en Mexico hebben geïntroduceerd als vergelding voor de Amerikaanse heffingen.

Collateral damage

“Er moet gevreesd worden dat die situatie alleen nog erger zal worden,” waarschuwt Chris Swonger, chief executive van de Distilled Spirits Council. “De Amerikaanse autoriteiten koesteren plannen om een heffing tot 100 procent in te voeren op de import van Europese wijnen en sterke dranken. Die maatregel zou een reactie zijn op de hulp die de Europese Unie verstrekt aan zijn vliegtuigbouwer Airbus.”

Volgens de Verenigde Staten is die hulp illegaal. Het probleem zorgt al vijftien jaar voor een dispuut tussen Europa en de Verenigde Staten. In die strijd dreigt de Amerikaanse whiskey volgens Swonger collateral damage te worden.

“Wij vragen dan ook dat de Amerikaanse regering van nieuwe heffingen zou afzien,” aldus nog Swonger. “Men moet immers vrezen dat een dergelijke maatregel de Europese Unie zou aanzetten nog zwaardere invoertarieven op Amerikaanse producten aan te kondigen.”

Volgens Swonger zou die ruzie de Amerikaanse arbeidsmarkt 11.200 banen in de drankensector en toeristische industrie kunnen kosten. In het ergste scenario zouden volgens hem zelfs 78.600 Amerikaanse arbeidsplaatsen verloren kunnen gaan.

Meer