Direct naar artikelinhoud
Open ArmsUpdate

Italiaans parket beveelt inbeslagname Open Arms en laat migranten aan land gaan in Lampedusa

Een boot van de Italiaanse kustwacht nadert het Spaanse ngo-schip Open Arms. 15 migranten zouden uit wanhoop van het schip zijn gesprongen om de Italiaanse kust te bereiken.Beeld AP

Na bijna drie weken op zee te hebben gezeten, zijn de migranten aan boord van het Spaans humanitair schip Open Arms deze nacht aan wal gegaan aan het Italiaanse eiland Lampedusa. Eerder op de dag nam het Italiaanse parket het reddingsschip Open Arms in beslag. Uit wanhoop waren gisteren migranten in de Middellandse Zee gesprongen.

, en

Het schip had 98 migranten aan boord en ligt net voor Lampedusa. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini weigerde al weken om het schip te laten aanmeren. De procureur van Agrigento, Luigi Patronaggio, besliste dat de opvarenden de moesten ontschepen op het Siciliaanse eiland, gezien de situatie aan boord. Hij nam de beslissing na een inspectie van de gerechtelijke politie en twee dokters.

De procureur besliste ook om het schip van de Spaanse ngo Proactiva Open Arms preventief in beslag te nemen. Dat gebeurt in het onderzoek naar onbekenden voor opsluiting van personen, verwaarlozing en de weigering van officiële handelingen. De rechts-populistische minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zei op Facebook dat dat onderzoek hem rechtstreeks viseert.

Spaanse marine

De beslissing van de procureur kwam er kort nadat er in Spanje een militair schip was vertrokken. Het honderdtal migranten aan boord van de Open Arms zou daarop overstappen. Madrid nam die beslissing nadat een tiental migranten zich in de zee hadden geworpen, in een wanhopige poging om tot aan het Italiaanse eiland te zwemmen.

Afgelopen weekend had de Spaanse regering al aangeboden om de migranten naar de haven van Algeciras in Andalusië te brengen. Maar dat voorstel werd door de ngo Proactiva Open Arms afgewezen omdat het “onrealiseerbaar” zou zijn, aangezien die haven te ver weg ligt.

Medewerkers van het Spaanse leger en de marine laden goederen in het marineschip ‘Audaz’, voor het vertrek naar Lampedusa.Beeld EPA

Overboord

Vanmiddag nog sprongen verschillende migranten uit wanhoop overboord. “Negen mensen zijn wanhopig in het water gesprongen om de kust van Lampedusa te proberen bereiken”, aldus de Spaanse organisatie die het schip uitbaat.

Bemanningsleden en de Italiaanse kustwacht gingen de migranten achterna om hen opnieuw aan boord te brengen. “De situatie is niet onder controle”, aldus nog de ngo nadat ze eerder een video hadden gepost van een andere migrant die in het water was gesprongen. Die werd tegengehouden door een boot van de Italiaanse kustwacht.