Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Klimaatbewegingen willen vertegenwoordigers beter beschermen na Pukkelpopincident met Anuna De Wever

Anuna De Wever werd op Pukkelpop lastiggevallen.Beeld BELGA

De klimaatbewegingen gaan de bescherming van hun vertegenwoordigers in de toekomst versterken, zowel tijdens evenementen als op reis. Dat zeggen ze vandaag in een steunbetuiging aan klimaatactiviste Anuna De Wever, nadat zij op het muziekfestival Pukkelpop werd lastiggevallen door enkele jongeren. 

Tijdens een 'Clap for Climate'-actie donderdagavond op Pukkelpop werd klimaatactiviste Anuna De Wever uitgejouwd door het publiek. Later die avond werden zij en haar vriendinnen op de camping lastiggevallen door jongeren met Vlaamse vlaggen. “Er zijn mensen naar daar gekomen die op tenten hebben zitten plassen en op tenten hebben gesprongen”, getuigde De Wever.

Verschillende klimaatbewegingen, waaronder Rise For Climate, Youth For Climate en Unis pour le climat, hekelen nu in een gezamenlijke mededeling dat er geweld gebruikt werd. “We herinneren aan het geweldloze karakter van onze respectieve bewegingen en betreuren het feit dat geweld wordt gebruikt, geëxploiteerd en dat dergelijke uitlatingen met de opkomst van extreemrechtse bewegingen in Vlaanderen nog vaker gehoord worden”, klinkt het. De ondertekenaars verzekeren de vertegenwoordigers van de klimaatbewegingen “hun steun en oprechte vriendschap”, en willen hen beter beschermen.

Ook Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu roepen naar aanleiding van de gebeurtenissen op Pukkelpop iedereen, ook politici, op om intimidatie, bedreigingen en geweld te veroordelen. “Elke jongere moet zich veilig kunnen voelen, ook als ze zich maatschappelijk engageren”, luidt hun boodschap. “De afgelopen dagen is het duidelijker geworden dat er waarschijnlijk strafbare feiten zijn gepleegd. De milieubeweging biedt de slachtoffers daarvan ondersteuning aan als ze juridische stappen zetten”, voegt Joeri Thijs van Greenpeace er ook aan toe.