Didier Reynders onderweg naar post Europees Commissaris

De federale regering wil nog deze week een voorstel doen om een Europees Commissaris te benoemen. Dat kunnen ze technisch ook, zelfs al is het een ontslagnemend minderheidskabinet. “Maar liefst willen we toch wat steun in het parlement”, zo klinkt het. De naam die valt om de ploeg van Ursula Von der Leyen te versterken: Didier Reynders (MR).

Krijgt Didier Reynders (MR) de Europese topjob waar hij al jaren van droomt? Alles wijst erop. Want de ontslagnemende regering Michel II versnelt deze week het dossier. Hoewel het kabinet op dit moment slechts 38 zetels op 150 heeft in de Kamer, kan ze een voorstel doen aan Europa. De Kamer hoeft dat niet goed te keuren.

Het hoeft geen vrouw te zijn

Een en ander is in beweging, want vrijdag was de minister van Buitenlandse Zaken in Berlijn. Daar zag hij volgens diplomatieke bronnen Ursula Von der Leyen, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Belangrijkste topic op de agenda: zou Reynders passen in het team van Von der Leyen? Eén boodschap kreeg België (en dus Reynders zelf) alvast mee: het hoeft niet perse een vrouw te worden.

Von der Leyen streeft naar een kabinet van evenveel mannen als vrouwen. Maar ondertussen hebben al erg veel landen een vrouw geleverd, dus hoeft het niet zo nodig dat België koste wat kost naar een vrouw zoekt. “Een man zou dus best kunnen”, zo bevestigt een diplomatieke bron.

Het maakt dat scenario’s zoals opnieuw Marianne Thyssen (CD&V) of Gwendolyn Rutten (Open Vld)veel minder waarschijnlijk worden. Die eerste wil de job niet opnieuw, die laatste zou volgens liberale bronnen ook niet geïnteresseerd zijn. Want: een dergelijke job als Europees Commissaris kost krediet.

De puntentelling van de posten

Bij de samenstelling van de regering wordt immers geteld in ‘punten’ om het aantal regeringsposten per partij te berekenen. Dat gaat volgens de electorale sterkte van een partij, en vervolgens worden ‘punten’ gegeven: drie punten voor een ministerpost en 1,5 punten voor een staatssecretariaat. Maar ook de eerste minister én de Europees Commissaris tellen als de volle drie punten.

Dat betekent dus simpelweg dat wie vandaag die Europees Commissaris levert, straks drie punten minder, en een mooie ministerpost minder zal hebben. Blijkbaar zijn zowel CD&V als Open Vld niet bepaald happig om nu al hun ministerposten op te souperen. Bij de MR willen ze dat zonder problemen: Reynders greep twee maand geleden naast een Europese topjob, als voorzitter van de Raad van Europa. En in 2014 zag hij z’n droomjob als Europees Commissaris al verdampen, toen Charles Michel (MR) uiteindelijk premier werd.

Binnen de MR willen ze hem dus zeker die job gunnen en de punten nu al ‘uitgeven’. Bovendien lost het voor premier Michel een ander probleem op: als hij vertrekt, wie wordt dan baas van de MR? Als Reynders ook weg is, kan er vers bloed komen.

Steun van de socialisten, maar (voorlopig) niet van N-VA

Informateur Johan Vande Lanotte (sp.a)
Informateur Johan Vande Lanotte (sp.a) – epa

Het ziet er bovendien sterk naar uit dat de premier steun zal zoeken én zal krijgen van de socialistische familie. Want Reynders is samen met Johan Vande Lanotte (sp.a) informateur, hij heeft een rechtstreekse lijn naar sp.a en PS. Bovendien onderhandelt Michel op dit moment met Elio Di Rupo (PS) voor de Waalse regering, de contacten zijn daar intens. Rode steun voor een oude blauwe coryfee zou alvast het vertrouwen versterken tussen beiden.

Aan de andere kant heeft de N-VA nog geen enkel teken van leven gekregen in het dossier. Maanden geleden werd via tussenpersonen wel gepolst naar steun voor Reynders, maar ondertussen zoekt de MR duidelijk niet meteen naar steun bij haar voormalige regeringspartner. De Vlaams-nationalisten bekijken het dus met argwaan. Want dergelijke allianties in het parlement zijn meteen de voorbode van een bredere samenwerking, ook federaal. En daarin kijkt de ontslagnemend premier duidelijk eerder naar de socialisten, zijn eigen toekomstige regeringspartner in Wallonië.

Meer