Direct naar artikelinhoud
Brexit

Johnson vangt nu al bot in Berlijn: brexitakkoord staat niet ter discussie

Johnson vangt nu al bot in Berlijn: brexitakkoord staat niet ter discussie
Beeld AP

Eén dag voor zijn bezoek aan Berlijn kreeg de Britse premier Boris Johnson het deksel al op de neus. Het brexitakkoord en de bijbehorende Ierse backstop staan niet ter discussie, liet de Duitse Bondskanselier Angela Merkel dinsdag weten vanuit Rejkjavik.

en

De Britse premier Boris Johnson trekt vandaag naar Berlijn voor een overleg met de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. Een dag later is de Franse president Emmanuel Macron aan de beurt. Enige punt op de agenda: de brexit. Johnson wil zijn land op 31 oktober uit de Europese Unie leiden, het liefst met een akkoord maar als het moet ook zonder. Van het huidige akkoord, dat nog onder voorganger Theresa May is onderhandeld, wil hij niets weten. Vooral de backstop - het vangnet dat nieuwe grenscontroles op het Ierse eiland moet vermijden - is hem een doorn in het oog. De Europese Unie is echter niet bereid te heronderhandelen, en dus probeert de Britse premier het met de regeringsleiders van Frankrijk en Duitsland.

Merkel gooide de deur echter al min of meer dicht. “Wanneer we een praktische regeling gevonden hebben die het Goede Vrijdagakkoord respecteert en de grenzen van de interne markt definieert, hebben we de backstop niet meer nodig”, zei ze in de marge van een onderhoud met de Scandinavische landen in Rejkjavik. “We kunnen natuurlijk over praktische oplossingen nadenken, en we kunnen die ook op korte termijn vinden. Maar voor die tijd kunnen we het echtscheidingsakkoord niet openbreken”, was ze duidelijk.

Macron

Ook bij Macron moet Johnson wellicht niet op veel flexibiliteit rekenen. De Franse president staat sowieso al te boek als ongeduldig wanneer het op de Britse houding in het brexitdossier aankomt. Op de Europese top in april drong hij aan op een kort uitstel van de brexit, maar de Britten konden alsnog de datum van 31 oktober uit de brand slepen. De Franse president benadrukt sindsdien dat 31 oktober de voor de Britten de “allerlaatste kans” is.

Merkel lijkt achter de Franse leider te staan. De 27 lidstaten blijven verenigd in het standpunt, zei ze. “Het is aan Groot-Brittannië om te beslissen welke weg het uit wil.” 

Het gat tussen beide kampen is nog nooit zo groot geweest. Als de Britten zonder akkoord weglopen, is het aan de Dublin en Brussel om wel of geen grensposten neer te zetten. De Britse regering is van plan om de grenzen open te zetten en amper importtarieven te heffen, wat goed kan zijn voor de Britse consument, maar fataal voor de Britse industrie.

Bij monde van Brexit-minister Stephen Barclay heeft de Britse regering tevens laten weten dat er vanaf september geen Britse vertegenwoordigers meer zullen aanschuiven bij EU-vergaderingen.