woensdag 21 augustus 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De vogelkijkhutten brengen je iets dichter bij het waterleven. nco

Zomer XXL

De mooiste plekjes volgens onze journalisten

Vogels, vissen en verliefde koppeltjes spotten in Het Vinne

De hele zomer lang tippen de journalisten van Het Belang van Limburg u opnieuw bijzondere plekjes. Dit jaar delen we onze mooiste ervaringen van dicht bij huis. In Limburg of net over de grens, u kunt nu vertrekken en genieten. Vandaag .

Het is gek hoe bepaalde dingen uit je kindertijd je bijblijven. De speeltuin van Het Vinne, net over de grens naar Vlaams-Brabant, is er daar een van. Ik herinner me nog het netwerk van houten tunnels dat leidde naar een toren met een heel grote glijbaan. Elke keer opnieuw tunneltjes in en glijbaan af. Met mijn witte sportschoentjes van The Flintstones, waarop lichtjes flikkerden bij elke stap, door het zand.

Meer dan twintig jaar later zijn die schoentjes veel te klein – de lichtjes zelf hebben niet lang geleefd na die passages door het zand – en die speeltuin is er niet meer. De tunneltjes en glijbaan zijn vervangen door nieuwe speeltuigen. Of deze even fijn zijn als vroeger, kan ik niet bevestigen. Ik behoor ook niet meer echt tot de doelgroep. Maar in die twintig jaar zijn er heel wat attracties bijgekomen op het domein, waarvan de speeltuin slechts een klein hoekje inneemt. Kinderen hebben nog meer ruimte gekregen om te ravotten dankzij het speelbos en zintuigenbeleefpad, maar er is vooral aan de natuurliefhebbers gedacht. Ik ga niet beweren dat ik elk weekend met mijn laarzen en verrekijker de natuur intrek, maar ik laat mij toch meerdere keren per jaar verleiden tot een wandeling rond het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen. Intussen zijn er dan ook heel wat meer herinneringen bijgekomen, waardoor Het Vinne toch een speciaal plekje geworden is. Zo is het volgende maand precies negen jaar geleden dat ik er een wandeling maakte met iemand heel speciaal, die ik sindsdien mijn liefje mag noemen. Voor wie er wil wandelen - met of zonder romantische bijbedoelingen - zijn er vijf routes uitgestippeld van 2 tot 6 km door het bos, tussen het riet en dankzij knuppel- en vlonderpaden ook over het water. De uitkijktoren biedt zicht op het hele domein en de vogelkijkhutten brengen je iets dichter bij het waterleven. Het domein is gratis te verkennen tussen zonsopgang en -ondergang en wie die paar resterende uren toch wil overbruggen tussen de gallowayrunderen en watervogels kan zijn tentje opzetten op de paalcamping.

Momenteel ondergaat Het Vinne wel een serieuze opknapbeurt, waardoor bepaalde paden tijdelijk afgesloten kunnen zijn. Het domein blijft wel open. Tegen het broedseizoen van 2020 zouden de werken afgerond moeten zijn, zodat zeldzame vogels, vissen en amfibieën het gezuiverde gebied kunnen bevolken.

Er zijn momenteel grote waterwerken aan de gang, ook enkele knuppelpaden worden vervangen. nco

De speeltuin staat in het teken van de elementen water, vuur, aarde en lucht. nco

WAT

Provinciedomein Het Vinne

WAAR

Ossenwegstraat 70, 3440 Zoutleeuw

PRIJS

Gratis toegang.

Info

www.provinciedomeinhetvinne.be

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws