Direct naar artikelinhoud
MigratieUpdate

Asielcentrum moet tenten opzetten: alweer tekort aan opvang

Archiefbeeld van de tenten uit 2015, het jaar van de vluchtelingencrisisBeeld RV ©Fedasil

Het asielcentrum van Arendonk plaatst deze week legertenten om 70 extra plaatsen voor asielzoekers te creëren. Ondanks de opening van nieuwe asielcentra is er opnieuw een tekort aan opvangcapaciteit. 

In het opvangcentrum van Arendonk is het personeel van Fedasil gestart met het opstellen van tenten van Defensie, met de hulp van enkele militairen. Op die manier breidt het opvangcentrum deze week zijn 420 plaatsen uit met 70 extra bedden. Fedasil bekijkt nog of er ook in andere centra tenten moeten komen. 

“De tenten zijn een tijdelijke oplossing, omdat ons opvangnetwerk zo goed als verzadigd is”, zegt Lies Gilis, adjunct-woordvoerder van Fedasil. “We bekijken nu of we ook in andere centra nog bedden kunnen bijzetten, of ook daar tenten plaatsen.”

De opvang van asielzoekers, die recht hebben op ‘bed, bad en brood’, gebeurt in ons land door Fedasil en het Rode Kruis, hoofdzakelijk in collectieve opvang zoals asielcentra en in minder mate ook in individuele opvang zoals OCMW-appartementen. Op dit moment  zijn er zo in totaal 23.390 plaatsen voor asielzoekers, maar de bezettingsgraad bedraagt 94,07 procent. Voor alleen de collectieve centra is de bezettingsgraad 96 procent. Te hoog om met zekerheid te blijven garanderen dat iedereen onderdak krijgt.

Signalen

Na een afbouw van de opvangcapaciteit in het voorjaar van 2018, kwamen er in november vorig jaar al signalen van een capaciteitstekort. De regering kwam terug op een beslissing die nog een 2.000-tal plaatsen ging schrappen en De Morgen berichtte toen al dat het idee voor tenten opnieuw op tafel lag. Nadat N-VA uit de regering stapte omwille van het VN-migratiepact, nam minister Maggie De Block (Open Vld) het departement Asiel en Migratie over. 

Sindsdien zijn er vooral extra plaatsen in de bestaande opvang gecreëerd en verschillende nieuwe opvangcentra geopend. In december ging er een in Lommel open met 750 plaatsen, daarna volgden ook Zaventem (200), Moeskroen (930), Couvin (222) en Deurne (120). Het asielcentrum Parelstrand in Lommel zou in principe eind deze maand sluiten, maar zal uiteindelijk nog tot januari 2020 openblijven, tegen de zin van de lokale CD&V-burgemeester.  

Intussen zoekt het Rode Kruis nieuwe medewerkers voor een noodopvangcentrum met 500 extra plaatsen dat eind september opent in Leopoldsburg. Die locatie was in 2015 al een jaar lang een opvangcentrum, maar defensie had plannen om Kwartier Moorslede te verbouwen.

“Die plannen zijn nu on hold gezet voor het noodopvangcentrum”, zegt Marjolein Van Daele, woordvoerder ad interim bij Rode Kruis Vlaanderen. 

Toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (r) in 2015 bij tenten in asielopvang GeldenakenBeeld BELGA

Dossierachterstand

Uiteindelijk moeten er nu dan toch tenten komen, net als tijdens de vluchtelingencrisis van 2015, maar toen waren er 4.000 asielaanvragers per maand. Vorige maand registreerde de Dienst Vreemdelingenzaken 2.262 aanvragers, dat zijn er 145 meer dan in juli vorig jaar, maar beduidend minder dan in 2015.

“Er is een licht verhoogde instroom, maar de uitstroom is vooral heel laag”, zegt Gilis. “Asielzoekers moeten langer wachten op een uitspraak, door de dossierachterstand bij de asielinstanties. Daardoor blijven ze langer in de asielopvang.”

De cijfers van Dienst Vreemdelingenzaken en het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen bevestigen dat de stapel achterstallige dossiers enkel groeit

Tekort wegwerken

In een reactie zegt minister De Block dat ze al van bij haar aantreden op het departement Asiel en Migratie in december 2018 inzet op extra aanwervingen bij de asielinstanties om het personeelstekort weg te werken. In februari werd ook een actieplan aangenomen, om het “asielprobleem terug onder controle te krijgen”, zo luidde het toen.

De woordvoerder van De Block verduidelijkt woensdag dat bij de DVZ al 15 van de voorziene 25 extra plaatsen ingevuld zijn en dat in juli 60 nieuwe mensen aan de slag gingen bij het CGVS. “Maar die moeten natuurlijk nog worden opgeleid, en dat neemt tijd in beslag.”

De minister gaat ervan uit dat de situatie in de maanden oktober of november zal normaliseren. “Er zijn nu geen plannen voor extra middelen, want de genomen maatregelen zijn in volle uitwerking. Maar die uitwerking vraagt natuurlijk tijd.”