‘Geen reden om erkenning Leuvense moskee op te heffen’

Burgemeester Mohamed ­Ridouani (SP.A) © BART DEWAELE

Het Leuvense stadsbestuur meldt in een ­advies aan Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) dat het geen redenen ziet om de erkenning van de moskee Al Ihsaan in te trekken. Leuven weerlegt de twee redenen die Homans eind vorige maand had aangehaald om de procedure te starten voor de schorsing van de erkenning.

mv

Homans hekelde dat een in opspraak gekomen imam opnieuw aan de slag was. De man had in 2017 tijdens een preek in de moskee gesuggereerd om vrouwen ‘die zich misdragen’ een ‘lichte tik te geven met een dunne stok’. Daarnaast zei Homans dat een salafistische vereniging er onderwijsactiviteiten organiseert.

Burgemeester Mohamed ­Ridouani (SP.A) en schepen voor Erediensten Carl Devlies (CD&V) zeggen in een mededeling dat de hulpimam na een schorsing ‘een tweede kans’ krijgt, en dat er geen ‘indicaties zijn van aanwezigheid van een salafistisch gedachtegoed in Al Ihsaan dat oproept tot gebruik van geweld of het gebruik ervan rechtvaardigt of goedkeurt.’ 'Op basis van uitvoerig advies van onze diensten besluiten wij dat er geen veiligheidsprobleem is met betrekking tot salafisme', zegt Devlies.

Lorin Parys, ondervoorzitter van N-VA en oppositielid in Leuven, is het niet eens met de meerderheidspartijen van zijn stad. 'Het was een heel vreemde zitting van de gemeenteraadscommissie veiligheid', zegt hij in De Ochtend op Radio 1. 'De uitleg van de moskee was dat de imam in 2017 niet in de fout ging bij zijn preek, waarin stond dat vrouwen geslagen mogen worden. De vertaling van de preek naar het Nederlands zou misgelopen zijn', zegt hij. 'Het is wel heel vreemd dat de man die de vertaling deed, nog steeds mag lesgeven in de moskee.'

Er blijven voor Parys nog veel vragen onbeantwoord. 'Het is niet duidelijk wat hier allemaal gebeurd is', vindt hij. 'De hele redenering die de imam vrijpleit, namelijk dat de vertaling fout was, staat niet in het rapport van het stadsbestuur.'