Direct naar artikelinhoud
Europese topjobs

Opnieuw alle ogen op Reynders voor Europese topjob

Opnieuw alle ogen op Reynders voor Europese topjob
Beeld BELGA

In alle stilte is ontslag­nemend premier Charles Michel (MR) bezig met de aanduiding van de nieuwe Belgische Eurocommissaris. Hij zoekt daarvoor discrete steun bij de oppositie. Zijn partijgenoot Didier Reynders wordt (opnieuw) genoemd als kanshebber.

Zou het dan toch? Reynders greep eind juni naast de het voorzitterschap van de Europese Raad, vijf jaar geleden miste hij op de valreep de portefeuille van Eurocommissaris. Nu wordt hij door zijn partij MR (opnieuw) vooruitgeduwd als de uitgelezen kandidaat voor de Europese Commissie. “Hij heeft het perfecte profiel”, klonk het al begin vorige maand. 

In principe komt het de regering toe om iemand aan te duiden. Alleen, de ontslagnemende ploeg bezet slechts 38 van de 150 Kamerzetels en mist dus legitimiteit. Tegelijk staan de federale formatiegesprekken nog nergens. Daarom nam premier Charles Michel (MR) het heft zelf in handen.

Brexit

Hij houdt discrete gesprekken met zijn vicepremiers én de oppositie. Hij heeft niet het plan om het voltallige parlement formeel te laten stemmen over de nieuwe Commissaris, wel wil hij vermijden dat er een revolte ontstaat in de Kamer en er zich een meerderheid vormt tégen zijn kandidaat. De andere partijen kunnen leven met deze werkwijze.

De tijd begint alvast te dringen. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft alle landen gevraagd om voor 26 augustus hun kandidaat voor te dragen.

Wat meespeelt binnen de MR: de premier is zijn partij aan het klaarstomen voor wanneer hij begin december zelf Europees president wordt. Met Michel aan de kant ontstaat een groot machtsvacuüm. Om te vermijden dat de oude vete tussen de clan-Michel en Reynders weer opspeelt, zou het vertrek van Reynders Michel niet noodzakelijk slecht uitkomen.

Maar wat denken de andere partijen? In het nadeel van Reynders speelt dat hij een Franstalige liberaal is. Had de MR met Michel zijn Europees presidentschap al geen topfunctie beet? N-VA-lijsttrekker Geert Bourgeois hamerde er in Het Laatste Nieuws ook op dat de nieuwe Eurocommissaris maar beter een Vlaming zou zijn, gezien de brexit die in eerste plaats Vlaanderen treft. Nu klinkt het in zijn omgeving dat de Eurocommissaris “gedragen moet zijn door een Vlaamse meerderheid”. 

Bij Open Vld wordt voorzitter Gwendolyn Rutten her en der genoemd als kandidaat, andere Vlaamse liberalen wijzen op de hoge prijs voor de post. Wie een eurocommissaris levert, kan rekenen op een belangrijke ministerpost minder in de nog te vormen federale regering. Bij CD&V geloven ze nog in de kansen van Kris Peeters, die voorbije verkiezingen Europees lijsttrekker was. Maar is hij aanvaardbaar voor de andere partijen? En mogelijk komt ook de PS – nu in de oppositie, maar straks meer dan waarschijnlijk in de meerderheid – nog met iemand op de proppen? Een verrassing kan nog altijd uit de bus komen.