Direct naar artikelinhoud
Politie

Te koop in Portugal: Belgische politiekleding

Deze politiepolo was te koop in een winkel in Maia in Portugal.Beeld RV

In een winkel in Portugal kun je een polo van de Belgische politie kopen. Politiekledij verhandelen is nochtans verboden.

Een Belgische politieman postte een foto van een Belgische politiepolo op Facebook die hij nam in een winkelcentrum op vakantie in Maia, een voorstad van Porto. Hoe is een politieshirt in een shop in Portugal beland? Een politieman die reageerde, vermoedde dat een collega het in ons land in een kledingcontainer dumpte. “Er bestaat maar één juiste oplossing met oude politiekleding”, zegt Nicholas Paelinck, voorzitter van de vaste commissie van de lokale politie (VCLP). “Ze moet worden teruggeven aan de korpschef, en die laat het door een gespecialiseerde firma verbranden.” “We mogen niet toestaan dat politiekledij in een zwart circuit terechtkomt”, stelt de politievakbond VSOA.

Om te vermijden dat politiekledij in handen van nepagenten en terroristen valt, bestaat er al jaren een omzendbrief met richtlijnen over afgedankt politiemateriaal. “Het uniform mag niet uitgewisseld, gegeven, geleend of verhandeld worden zonder toestemming van de overheid”, verduidelijkt Sarah Frederickx van de federale politie. Wie dat niet respecteert, kan tuchtrechtelijk en strafrechtelijk worden vervolgd voor diefstal en verduistering van overheidsgoederen.

Boetes

Wie een politie-uniform of een onderdeel koopt, verkoopt, huurt of verhuurt, in pand geeft of krijgt, leent of ontleent, vervaardigt of invoert wordt gestraft met een gevangenisstraf van 8 dagen tot 1 jaar en een geldboete van 50 tot 50.000 euro. Daarnaast geldt ook een algemeen verbod op het dragen van een officieel politie-uniform door een niet-gerechtigd persoon.

Hetzelfde geldt voor uitrustingsstukken die het politielogo, een specifieke politiemarkering en/of de vermelding ‘politie’ dragen. Op inbreuken staan boetes tot 1.000 euro. Politiemensen moeten verlies of diefstal van hun kledij ook telkens ernstig nemen. Elke keer opnieuw moet er een proces-verbaal van worden opgesteld en als veiligheidsincident worden gemeld. Cijfers kon de federale politie gisteren niet geven.

Sarah Frederickx van de federale politie benadrukt dat het personeel op het hart wordt gedrukt voorzichtig met het uniform om te springen. “Het feit dat de politie zelf deze foto deelde, bewijst dat die bewustwording er is.”