Direct naar artikelinhoud
Open Arms

Migranten Open Arms na weken op zee van boord op Lampedusa

Een opvarende gaat van boord op Lampedusa.Beeld REUTERS

Migranten op het schip Open Arms zijn na enkele weken op zee van boord gegaan op het Italiaanse eiland Lampedusa. Dat gebeurde nadat een aanklager opdracht had gegeven het schip in beslag te nemen en de opvarenden van boord te laten.

De Spaanse hulporganisatie achter het schip had alarm geslagen over de situatie aan boord. De spanning zou daar na enkele weken op zee hoog zijn opgelopen. “Iedereen is psychisch gebroken, deze situatie is onhoudbaar”, aldus de kapitein van het schip eerder deze week. 

De Open Arms legde dinsdagavond aan op het eiland. Daarna begonnen mensen het schip te verlaten. Er zouden nog zo’n tachtig migranten aan boord zijn geweest. Het is onduidelijk of zij nu allemaal het schip hebben verlaten. 

Aanlegverbod

Italië had het reddingsschip eerder verboden om aan te leggen, hoewel zes andere EU-landen hadden aangeboden de migranten op te vangen. De Spaanse regering bood als laatste aan om het schip op te vangen, maar de tocht naar Spanje - die zo’n zes dagen zou duren - was volgens de kapitein te lang.

Zo’n vijftien migranten probeerden dinsdag zwemmend Lampedusa te bereiken. Zij zouden vervolgens uit het water zijn gehaald. Eerder verlieten al 27 kinderen die zonder ouders reisden het schip. Ook gingen dertien migranten om medische redenen aan land. Volgens de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, die een streng anti-immigratiebeleid wil voeren, waren de berichten over de noodsituatie op het schip overdreven. 

Het schip bij aankomst op het Italiaanse eiland.Beeld AP