Trump zegt trip naar Denemarken af omdat Groenland niet te koop is

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn bezoek aan Denemarken van volgende maand afgezegd omdat de Deense premier Mette Frederiksen heeft gezegd dat Groenland niet te koop is. Trump had eerder vriend en vijand met verstomming geslagen toen hij zijn interesse liet blijken voor de aankoop van het “strategisch interessante” Deense gebied.

gjs

LEES OOK. Ophef over tweet Jong N-VA: “Beste Trump, één euro en Wallonië is van u”

LEES OOK. “Groenland is niet te koop. Groenland is van Groenland”

"Denemarken is een heel speciaal land met fantastische mensen, maar gebaseerd op de reactie van eerste minister Mette Frederiksen op de vraag of Groenland te koop is, zal ik mijn bezoek uitstellen", tweet Trump.

Hij bedankte Federiksen "omdat ze door haar duidelijke standpunt zowel de VS als Denemarken veel kosten en moeite heeft bespaard". Hij zegt zijn staatsbezoek, dat over twee weken op de planning stond, te willen verzetten naar een latere datum. Het is niet duidelijk of Trump naar Polen zal afzakken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Deense premier Mette Frederiksen benadrukte zondag dat "Groenland niet te koop" is. "Ik hoop dat dit niet ernstig bedoeld is", zei ze volgens een lokale krant aan verslaggevers die om een reactie vroegen. "Het is een absurde discussie en Kim Kielsen (de premier van Groenland) heeft uiteraard duidelijk gemaakt dat Groenland niet te koop is en daar eindigt het", aldus Frederiksen aan de Deense openbare zender DR.

Het Deens koningshuis zegt "verrast" te zijn door de aankondiging van Trump, maar geeft verder geen commentaar.

Staatsbezoek

De Amerikaanse president zou op 2 september een staatsbezoek aan Denemarken brengen op uitnodiging van koningin Margrethe II. De twee landen zijn NAVO-bondgenoten en, hoewel de VS nooit een duidelijke agenda op tafel legden, er werd verwacht dat onder andere over het Noordpoolgebied zou worden gesproken.

Trump is niet de eerste president die interesse toont in het gebied. In de 20ste eeuw overwogen de Verenigde Staten al eens om Groenland te kopen, maar ook toen weigerde Denemarken. Het gebied heeft grotendeels zelfbestuur, maar Denemarken blijft bevoegd voor Buitenlandse Zaken, Defensie en het monetaire beleid.

Trump over de aankoop van Groenland

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer