2019 zou het jaar van de opvouwbare smartphone worden. Of niet?

2019 zou het jaar van de opvouwbare smartphone worden. Maar de wetten van de fysica lijken daar anders over te gaan beslissen. 

Eerst was het de beurt aan Samsung. Het Zuid-Koreaanse concern had aangekondigd in april zijn opvouwbare telefoon Galaxy Fold (foto onder) op de markt te zullen brengen. Daar werd in extremis van afgezien nadat de reviews die verschillende testers binnenbrachten dramatisch bleken. Testtoestellen die waren uitgedeeld aan influencers bleken té kwetsbaar en braken.

Dan was er het Chinese telecomconcern Huawei. Dat bedrijf schoof de lancering van zijn vouwbare Mate X op van juni tot september, omdat de kwaliteit van het scherm van de 2.350 euro kostende smartphone te wensen overliet. Maar ook dat lijkt niet te volstaan. Tijdens een evenement dat vorige week op de hoofdzetel van Huawei  in Shenzhen werd georganiseerd, werd duidelijk dat het bedrijf nog meer tijd nodig heeft. Alles lijkt er op dat de Mate X niet voor november in de winkels zal liggen. Ingewijden houden er zelfs rekening mee dat de telefoon uiteindelijk pas in de kerstperiode te koop aangeboden zal kunnen worden.

Galaxy Fold
Justin Sullivan/Getty Images

Straks een smartphone met 4 schermen?

Huawei maakt ondertussen ook al melding van een tweede generatie Mate X, met nóg meer schermen. De achterkant van het toestel wordt daarbij mogelijk van glas voorzien, waardoor het als touchscreen kan fungeren. Een ambitieus plan, vermits de problemen met de eerste generatie Mate X niet eens van de baan zijn.

In theorie zou deze tweede generatie Mate X dan 4 schermen hebben. Vraag blijft of deze “quad-screen” ooit realiteit wordt. Huawei heeft gezichtsverlies geleden. De onofficiële doorontwikkeling van de Mate X moet dat gezichtsverlies gedeeltelijk compenseren.

De problemen in China zijn dan weer goed nieuws voor Samsung, dat zijn verbeterde versie van de Galaxy Fold volgende maand al op de markt zou brengen. Als er tegen dan überhaupt nog interesse voor dit soort toestellen is.

Opvouwbare telefoon blijft tot nader order een nicheproduct

En zelfs als dat het geval is blijft de opvouwbare telefoon volgens consulent Gartner de volgende jaren sowieso een nicheproduct. Tegen 2025 zal de verkoop van opvouwbare telefoons volgens Gartner tot maximaal30 miljoen exemplaren oplopen. Daarmee zullen deze modellen in de hogere prijsklassen nog altijd maximaal 5 procent van de totale verkoop realiseren.

“We verwachten dat gebruikers een opvouwbare telefoon zullen gebruiken zoals ze ook de gewone smartphone hanteren,” aldus Gartner. “Dat zou bij sommige opvouwbare modellen echter snel krassen kunnen veroorzaken. We verwachten dan ook dat de opvouwbare telefoon zeker de volgende vijf jaar nog altijd een nicheproduct zal blijven.”

“Er is ook nog de prijsdrempel, al zal die in de toekomst wel verlagen. Momenteel moet de geïnteresseerde rekening houden met een aankoopprijs van ongeveer 1.800 euro. Dat niveau ligt te hoog om een massale verkoop te garanderen, zelfs bij de early adopters van technologie.”

Meer