Deze 10 grafieken tonen het effect van de Chinese groeivertraging op de wereldeconomie

De Chinese economie is de voorbije kwartalen trager gegroeid dan het bbp van het land laat uitschijnen. De economische groei in China noteerde in juli op zijn laagste niveau in 27 jaar. De langdurige handelsoorlog met de Verenigde Staten blijft de op één na grootste economie ter wereld wel degelijk achtervolgen.

Volgens cijfers die het Chinese bureau voor statistiek vrijgaf, groeide het Chinese bbp in het tweede kwartaal van 2019 nog met 6,2% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Het ging om de zwakste groei sinds Beijing in 1992 voor het eerst kwartaalgegevens begon te publiceren. Zelfs tijdens de wereldwijde financiële crisis in 2009 daalde de Chinese economische groei op kwartaalbasis nooit onder de 6,4%. Desondanks blijft het cijfer binnen de groeiverwachtingen van 6,0% tot 6,5% die Peking begin dit jaar had vooropgesteld. Maar China heeft een lange traditie van creatieve statistieken. Vele internationale waarnemers schatten de reële Chinese groei ergens tussen de 3 en 4%.

Die groeivertraging heeft een aantal significante gevolgen voor de rest van de wereld. 10 grafieken die ons werden bezorgd door de Franse zakenbank Natixis illustreren dat.

1. De globale olieprijs

De olieprijs is dit jaar relatief laag gebleven (grafiek 3A) en dat ondanks dat zowel de OPEC als Rusland hun productie hebben gereduceerd (3B). Volgens econoom Patrick Artus is hier sprake van een afgenomen globale vraag (3C) onder impuls van de dalende Chinese consumptie (3D).

China - grafieken

2. Daling van de Chinese import

De daling van de Chinese invoer (4A) leidt tot een daling van het globale handelsvolume met 1,4% (4B). Dat heeft vooral gevolgen voor exportgerichte landen als Duitsland en andere Aziatische opkomende economieën (4C).

China - Grafieken

3. Daling van de Chinese investeringen in kapitaalgoederen

De vertraging van de Chinese economie heeft aanzienlijke gevolgen voor globale industrie (5A).

Die vertraging heeft geleid tot een daling van de investeringen, om te beginnen in de Chinese industrie  zelf (2D). Ondernemingen nemen het zekere voor het onzekere en wachten af of om investeringen te doen tot er  op vlak van de handelsoorlog een akkoord komt tussen Beijing en Washington

China - grafieken

Het gebrek aan investeringen in China heeft op zijn beurt een negatief effect op de globale productie van kapitaalgoederen (machines, vrachtwagens, kranen,…).

Meer