Direct naar artikelinhoud
VS

Amerikaanse politieke geldschieter en miljardair David Koch (79) overleden

David Koch op een gala in het New Yorkse museum Metropolitan, foto uit 2014.Beeld REUTERS

De Amerikaanse miljardair David Koch, een van de rijkste mannen in de wereld, is op 79-jarige leeftijd overleden. Koch was met zijn eveneens steenrijke broer Charles een zeer belangrijke politieke geldschieter in de VS. De Koch-broers steunden vooral conservatieve politici.

en

De broers besloten in 2016 echter collega-miljardair Donald Trump niet te steunen. Ze waren het onder meer oneens met zijn protectionistische economische beleid.

Broer Charles maakt zelf ‘met pijn in zijn hart’ het overlijden van de miljardair bekend. Het politieke netwerk dat David en Charles Koch de afgelopen jaren opbouwden met geld van hun industriële conglomeraat Koch Industries, stond ook bekend als de ‘Kochtopus’. Naast de financiering van campagnes van met name Republikeinse politici, probeerden ze ook politieke invloed te vergaren met hun organisatie Americans for Prosperity.

Deze organisatie zette zich in voor minder belastingen en een kleinere overheid. Het tweetal steunde daarnaast ook veel goede doelen en instellingen, zoals ziekenhuizen, universiteiten en culturele instellingen zoals musea.

David Koch was zo’n 50 miljard euro waard, net zoveel overigens als zijn broer. In 2012 stonden ze allebei op de vierde plaats in de Forbes 500-lijst van rijkste Amerikanen. David was tot vorig jaar nog werkzaam bij het miljardenbedrijf. De broers stelden zich nooit kandidaat voor het presidentschap, in tegenstelling tot Trump die jarenlang flirtte met het idee. Wel liet David zich in 1980 verleiden om zich kandidaat te stellen voor het vicepresidentschap namens de Libertaire Partij. 

David Koch (foto uit 2012). Foto rechts: zijn oudere broer Charles (83) op een foto uit 2013.Beeld AP