Direct naar artikelinhoud
Handelsoorlog

‘We hebben China niet nodig’: Trump beveelt Amerikaanse bedrijven alternatieven te zoeken

Amerikaans president Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping.Beeld REUTERS

China gaat bijkomende importheffingen opleggen op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. De maatregel volgt op Amerikaanse heffingen op Chinese producten die president Donald Trump eerder had aangekondigd. ‘We hebben China niet nodig’, zegt Trump, die Amerikaanse bedrijven in een reactie ‘beveelt’ om alternatieven te zoeken.

en

Sommige heffingen gaan al in op 1 september, andere vanaf 15 december. Zo komt er volgende maand een bijkomende heffing van 5 procent op Amerikaanse sojabonen, op tarwe, varkensvlees, rundvlees en ruwe olie. Midden december volgen er extra heffingen op Amerikaanse auto’s. China had de heffingen op auto’s vorig jaar al eens verhoogd naar 40 procent, maar maakte die stap weer ongedaan om de onderhandelingen te ondersteunen.

President Trump had eerder al importheffingen van 10 procent aangekondigd op bijkomend 300 miljard dollar aan Chinese goederen. Later stelde hij een deel van de extra heffingen uit tot in december. Dat uitstel geldt onder meer voor smartphones en computers.

De twee economische grootmachten zijn in een handelsoorlog verwikkeld. Het conflict weegt op de al kwakkende wereldeconomie. De beurzen verloren vrijdag onmiddellijk terrein na de Chinese aankondiging. De aandelenbeurzen in New York begonnen met verliezen aan de handel. Zo noteerde de Dow Jones-index kort na opening een verlies van 0,4 procent.

‘We hebben China niet nodig’

In een reactie op de nieuwe importheffingen ‘beveelt’ Trump Amerikaanse bedrijven om alternatieven te zoeken voor China. “Breng je ondernemingen naar huis en maak je producten in de Verenigde Staten”, klinkt het op Twitter. De Amerikaanse president kondigde al aan dat er nog een officiële reactie op de door China aangekondigde importheffingen zal volgen.

In een reeks tweets beschuldigde president Trump China er opnieuw van miljarden dollars “gestolen” te hebben van de Verenigde Staten, onder meer door diefstal van intellectuele eigendom. “We hebben China niet nodig en we zouden eerlijk gezegd veel beter af zijn zonder hen.”

De oproep lijkt echter maar weinig indruk te maken bij de Amerikaanse bedrijven. De ondernemersorganisatie US Chamber of Commerce verwerpt de opmerking van Trump en beklemtoont dat de relatie tussen China en de VS niet verder mag verslechteren. “Hoewel we de frustratie van de president delen, geloven we dat voortdurende, constructieve betrokkenheid de juiste weg is”, zegt vicevoorzitter Myron Brilliant.

De Amerikaanse beurzen daalden scherp na de tweets. Beleggers vrezen dat een verdere escalatie van de handelsoorlog tot een economische neergang leidt.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...