Direct naar artikelinhoud
Hongkong

Opnieuw onlusten Hongkong, 29 betogers opgepakt

De oproerpolitie in Hongkong trad onder meer op met traangas tegen de betogers.Beeld AFP

In Hongkong zijn betogers afgelopen nacht opnieuw slaags geraakt met de veiligheidsdiensten. 29 van hen zijn opgepakt, meldt de politie van de autonome stad binnen China. Onder de arrestanten zijn 19 mannen en 10 vrouwen. Ook de initiatiefnemer van een protestmars gisteren is volgens de lokale omroep RTHK gearresteerd.

Gisteren waren er de hele dag al schermutselingen. Activisten gooiden met molotovcocktails en stenen in de dichtbevolkte fabriekswijk Kwun Tong. De politie zette traangas in om de betogers uiteen te drijven. Het was voor het eerst in tien dagen dat de politie weer traangas gebruikte. Vanwege de protesten moesten vier metrostations sluiten.

Ook bij eerdere betogingen trad de politie hard op met traangas, wapenstokken en rubber kogels. Ook vreedzame demonstranten zouden daarvan het slachtoffer zijn geworden.

De betogers voeren al maanden actie tegen de regering in Peking en de bestuurder van Hongkong, Carrie Lam. Hun betogingen begonnen als protest tegen een - intussen ingetrokken - plan om uitlevering naar het vasteland van China mogelijk te maken, maar vormen inmiddels een bredere roep om meer democratie. Ook willen ze dat Lam het veld ruimt.

In de wijk Kwun Tong kwam het tot harde confrontaties tussen politie en demonstranten.Beeld EPA
Opnieuw onlusten Hongkong, 29 betogers opgepakt
Beeld AFP