Wereld bestelt een recordvolume aan windturbines

Ontwikkelaars van windmolenparken hebben tijdens het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd voor 31 gigawatt nieuwe turbines besteld. Dat is een nieuw record. Dat blijkt uit een rapport van consulent Wood Mackenzie. Er was sprake van een stijging met 13,2 procent tegenover het vorige record, dat dateerde van het laatste kwartaal vorig jaar. Wood Mackenzie wijst er op dat de Verenigde Staten en China tijdens de jongste vier kwartalen een gezamenlijk order voor een totaal van 79 gigawatt hebben laten optekenen.

Tegelijkertijd wijst het rapport naar een opmerkelijke daling in Europa, waar tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar een terugval met 41 procent is gebleken.

Subsidies

“Zowel in China als de Verenigde Staten was er sprake van een recordkwartaal,” aldus het rapport. “Vele ontwikkelaars doen immers grote inspanningen om nog voor volgend jaar projecten op te zetten. Dan vallen in beide landen deadlines voor subsidies. Ontwikkelaars in China bestelden tijdens het tweede kwartaal van dit jaar meer dan 17 gigawatt aan turbines. Dat betekende een stijging van 267 procent in vergelijking met het tweede kwartaal vorig jaar.

Bij de Chinese orders was 71 procent bestemd voor onshore-windmarkt in het noorden van het land. De bestellingen hadden tevens betrekking op meer dan 3 gigawatt offshore capaciteit. Dat is bijna 2 gigawatt meer dan tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar. De cijfers betekenen tevens een toename van 800 megawatt tegenover het vorige Chinese kwartaalrecord, geregistreerd tijdens de eerste drie maanden van dit jaar.

De Deense fabrikant Vestas ontving tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 5,7 gigawatt aan orders. Daarmee voert het bedrijf voor het vijfde kwartaal op rij de wereldwijde rangschikking aan. “Ondanks een groot volume bestellingen in China, kent de markt in het land een grote versnippering,” zegt Woods Mackenzie.

“Hierdoor treedt geen dominante partij naar voor. Zeven Chinese fabrikanten ontvingen minstens 1 gigawatt aan orders. In tegenstelling tot de fabrikanten van zonnepanelen, zijn de Chinese constructeurs van windturbines er meestal ook niet geslaagd om buiten hun thuismarkt grote successen te boeken.”

Vestas had zowel in Europa als op het Amerikaanse continent een dominant marktaandeel van meer dan 40 procent. Dat is meer dan het dubbele dat marktleider Mingyang in de regio Asia-Pacific liet optekenen. Op het Amerikaanse continent eindigde General Electric op de tweede plaats. Die plek was in Europa voor Nordex.

Offshore

Woods Mackenzie wijst er nog nog dat de turbineprijzen in verschillende markten – zoals Brazilië, China en de Verenigde Staten – verder zijn gestegen. “Dat is te danken aan een grote vraag en aan de introductie van grotere, nieuwere en duurdere modellen op de markt,” aldus de consulent.

“Voor een markt die in toenemende mate een mature status krijgt toegemeten, slaagt de wereldwijde industrie er nog steeds in sterke groeicijfers te boeken. Ontwikkelaars bestellen meestal ongeveer een jaar turbines vooraleer de bouw van een windmolenpark van start gaat. Op die manier hopen ze te kunnen profiteren van de nieuwste technologieën.”

Vier jaar geleden liet de bouw van windturbines zijn voorlopige piek optekenen. Toen werd wereldwijd voor ongeveer 64 gigawatt aan nieuwe capaciteit in gebruik genomen. Woods Mackenzie verwacht dat de wereldwijde windmarkt de volgende jaren nog verder zal groeien.

Volgend jaar zou meer dan 70 gigawatt worden geïnstalleerd. Volgens de consulent zullen een aantal markten, waaronder de Verenigde Staten, volgend jaar nieuwe records laten optekenen.

Tevens verwachten de onderzoekers dat de wereldwijde markt tegen midden volgend decennium een vertraging zal beginnen te vertonen. Dat zou te maken hebben met de aangekondigde vermindering van subsidies.

Tegen het einde van volgend decennium zou opnieuw een herstel volgen. Dat zou onder meer het gevolg zijn van de toenemende interesse in offshore projecten.

Meer