Succesfactoren voor een goede presentatie

Sterke presentaties geven en overtuigend spreken voor een publiek kan je leren. Wat zijn de succesfactoren voor een goede presentatie? Hoe maak je effectief gebruik van PowerPoint en andere presentatietools?

Waar moet je op letten bij het presenteren of spreken? Hoe omgaan met spreekangst? En wat is het belang van lichaamstaal of non-verbaal gedrag?

In dit gratis e-book met presentatietips krijg je handige en concreet toepasbare tips en tricks om beter presenteren en te spreken voor groepen.

Een presentatie geven… heel wat mensen worden al zenuwachtig bij de gedachte. Eigenlijk is dat helemaal niet nodig, want presenteren valt te leren. Zoals met zoveel zaken lijkt ook voor presentaties te gelden dat men dit vooral leert door het te doen, maar er zijn handvatten die helpen bij het presenteren.

Wat is belangrijk?

1. De inhoud van je presentatie

Dit aspect is het meest vanzelfsprekend en krijgt in verhouding ook veel aandacht. Je publiek verwacht nu eenmaal een goed verhaal. Gebruik daarom elementen van storytelling om de kracht van je boodschap te versterken en je publiek te overtuigen.

2. Gebruik een heldere structuur

De structuur van uw presentatie bepaalt voor een groot deel of mensen u kunnen volgen. Elke presentatie heeft een sterk begin, een midden en een krachtige afsluiter. Wat vele presentatoren over het hoofd zien is het begin of de opening van hun presentatie. Goed begonnen is half gewonnen.

3. Maak duidelijke slides

Het gevaar van PowerPoint is dat je de slides gaat gebruiken om je tekst af te lezen. Slides met te veel tekst op maken je presentatie saai en inspiratieloos. Maak dus heldere slides. En beperk het aantal slides tot het absolute maximum. Less is more.

4. Vergeet je lichaamstaal niet

Het succes van je presentatie wordt sterk beïnvloed door uw houding en lichaamstaal. Wat straalt je uit? Jouw non-verbale communicatie spreekt boekdelen. Neem een open lichaamshouding aan, kijk je publiek aan en maak positieve gebaren. Dit zijn cruciale tips om de impact van je presentatie te versterken.

5. Beheers je zenuwen

Uit onderzoek is gebleken dat spreekangst bij vrijwel iedereen voorkomt, zelfs bij ervaren sprekers. Het belangrijkste verschil is dat ervaren sprekers weten hoe je hun zenuwen en stress kunnen beheersen.  Er is ook goed nieuws wat stress betreft: amper 10% van je zenuwen zijn ook effectief zichtbaar voor je omgeving. Beschouw het als een ijsberg, waarvan het overgrote deel onder de waterlijn zit. Zelfs al voel je je erg benauwd, het publiek heeft daar zelden iets van gemerkt. Haal jezelf dus niet onderuit door je zenuwen een te grote rol toe te bedelen. Hier wat meer tips rond omgaan met spreekangst.

Download hier je gratis e-book met presentatietips

Meer