Investeren in voetballers 4,5 keer lucratiever dan investeren in de beurs

De zomermercato bracht de voorbije weken een reeks Belgische internationals terug naar ons land. Maandagnacht werden de laatste transfers afgesloten. Maar de meest opgemerkte overgang was er een die uiteindelijk niet doorging: de Braziliaanse topvoetballer Neymar blijft gewoon bij Paris Saint-Germain. De langverwachte en meermaals aangekondigde transfer naar FC Barcelona botste op te veel obstakels.

Het CIES Football Observatory, een onafhankelijke Zwitserse organisatie voor onderzoek en onderwijs, publiceert maandag een rapport over de evolutie van de voetbaltransfers in de 5 grote competities. Het CIES keek naar de transfers in de Engelse Premier League, de Spaanse La Liga, de Italiaanse Serie A, de Franse La Ligue en de Duitse Bundesliga. Als uitgangspunt nam men alle spelertransfers die de voorbije 9 jaar in die competities werden gerealiseerd.

181% inflatie op 9 jaar tijd

De bevindingen van de academici Raffaele Poli, Loïc Ravenel and Roger Besson zijn spectaculair. Want is de inflatie in de landen van de eurozone sinds 2011 met amper 15% gestegen, dan is binnen die 5 competities sprake van een prijsstijging van 181%. Voor een speler die in 2011 pakweg 10 miljoen kostte, moet vandaag dus bijna 30 miljoen worden neergeteld. Ter vergelijking: de Franse beursindex CAC40 noteert vandaag 39% hoger dan in januari 2011.

Omdat geen rekening wordt gehouden met de kleine voetballanden, waar Ajax Amsterdam er met kop en schouders bovenuit steekt, zijn het Fransen die als de beste handelaars uit de bus komen. Niet enkel vinden we 3 Franse clubs terug in de top 5 van beste financiële bilans (verkopen > aankopen), ook in de top 20 worden onze zuiderburen door niet minder dan 10 clubs vertegenwoordigd.

Voetbaltransfers: 3 Franse clubs in de top 5 van meest lucratieve teams

De top 5 van meest lucratieve clubs bestaat uit LOSC Lille, AS Monaco, FC Genua, Olympique Lyonnais en Udinese. Aan de andere kant van het spectrum uiteraard de meest succesvolle clubs Manchester City, Paris St-Germain, Manchester United, FC Barcelona en AC Milaan.

De Engelsen zijn met 12 vertegenwoordigers in de top 20 de koningen van de ‘negative net balance’. Dit onderstreept het belang van financiële slagkracht om in de Premier League mee te draaien. Het gaat om een unieke situatie in vergelijking met de vier andere Big League-competities.

Engelsen betaalden sinds 2011 ruim 1.200 miljoen euro aan Franse clubs

De Franse competitie spreekt tot niemands verbeelding. Hoeveel voetbalfans kunnen spelers noemen die bij teams als  Angers, Brest, Nîmes of Dijon aantreden. Dat weerhoudt La Ligue er niet van een schat aan talent te huisvesten. Die wordt jaar na jaar door buitenlandse, maar voor al door Engelse clubs geplunderd. De voorbije 9 jaar hebben de clubs van de Premier League meer dan 1.200 miljoen euro aan transfergeld overgemaakt aan Franse clubs. Geen enkel kampioenschap deed beter. Ter vergelijking: in dezelfde periode spendeerden de Engelsen 304 miljoen euro in België.

Het Franse voetbal doet dus een pak beter dan de Franse economie. Deze laatste kampt al 15 jaar met een handelstekort, omdat onze zuiderburen meer invoeren dan uitvoeren. Op voetbalvlak geldt exact de omgekeerde situatie. Het is de enige competitie binnen de top 5 die een positief saldo boekt op de transfers sinds 2010. Ook de Franse beursindex CAC40 noteert vandaag een magere 39% hoger dan begin 2011. Investeren in voetballers bracht de voorbije jaren gemiddeld 4,5 keer meer op dan investeren in de Franse beurs.

Meer