Direct naar artikelinhoud
Salafisme

Ophef in Nederland over salafistische moskeescholen: ‘Kinderen leren dat ongelovigen doodstraf verdienen’

Illustratiefoto.Beeld anp
en

Kinderen die in de weekenden les volgen bij Nederlandse salafistische moskeeën krijgen te horen dat mensen met een ander geloof of andere levensovertuiging de doodstraf verdienen. Dat blijkt uit onderzoek van de krant NRC en het tv-programma Nieuwsuur. Volgens VRT NWS is er ook in België sprake van problemen. ‘Sommige leraren voelen zich hier ook bedreigd en geïntimideerd.’

De krant en het televisieprogramma deden onderzoek naar “onderwijscentra die salafistisch zijn of sterk door het salafisme worden beïnvloed”. Ze hebben ongeveer vijftig onderwijsinstellingen als zodanig geïdentificeerd.

Er is onder meer onderzoek gedaan naar het lesmateriaal. Leerlingen worden aangespoord zich van Nederland te distantiëren, zich af te keren van de grondbeginselen van de samenleving als vrijheid en gelijkheid, en vriendschappen met niet-moslims te vermijden. Uit de lesboeken leren zij wie “vijanden” zijn. Verder wordt hen bijgebracht dat mensen met een ander geloof of andere levensovertuiging de doodstraf verdienen. Het gaat naar schatting om zo’n duizend kinderen die dergelijk onderwijs ’s avonds en in de weekenden volgen.

De politiek en de islamitische gemeenschap reageren geschokt. VVD en de ChristenUnie willen dat de scholen worden aangepakt en pleiten ervoor dat de Onderwijsinspectie zich met het onderwijs gaat bemoeien. Omdat het salafistisch onderwijs buiten reguliere scholen plaatsvindt, heeft de inspectie daar nu geen zicht op.

Meerdere stemmen uit de islamitische gemeenschap noemen de lessen “afschuwelijk”. Saïd Bouharrou, van de Raad van Marokkaanse Moskeeën, ziet de invloed van het salafisme binnen het islamonderwijs groeien en maakt zich daar ernstig zorgen over. “Het is vijf voor twaalf”, zegt hij in NRC. Ook de AIVD waarschuwde al eerder over de toenemende invloed van deze fundamentalistische stroming binnen de islam.

Ook in België doen verhalen de ronde

Tijdens Het Journaal vertelde VRT NWS-journalist Stef Meerbergen dat er ook in België verhalen de ronde doen over problemen met Koranscholen.

Blijkbaar zijn sommige thema’s eerder taboe. “Dan hoor je dat ouders hun kinderen wegtrekken uit Koranscholen omdat daar dingen gezegd worden die niet koosjer zijn. Of hoor je leraren zeggen dat als ze les geven over homoseksualiteit zoiets niet gesmaakt worden door leerlingen die in een Koranschool zitten. Sommige leraren voelen zich geïntimideerd en zelfs bedreigd”, verklaart hij.

Volgens Staatsveiligheid is er niet meteen reden tot ongerustheid. “Het verschil met Nederland is dat je daar heel grote moskeeën hebt met een duidelijke stempel. Dat is niet zo in België. Hier had je de grote moskee in Brussel, maar die heeft de banden met Saudi-Arabië doorgeknipt.”