Direct naar artikelinhoud
BrexitUpdate

‘Johnson moet parlement opnieuw bijeenroepen’: oppositie gesterkt door uitspraak rechtbank

Boris Johnson.Beeld AFP

Het Schotse hof van beroep is van oordeel dat de opschorting van het Britse parlement onwettig is. Volgende week oordeelt het Hooggerechtshof definitief. Ondertussen roepen oppositiepartij Labour en Schots premier Nicola Sturgeon op om het parlement onmiddellijk opnieuw samen te roepen. Maar Downing Street liet weten de uitspraak van het Hooggerechtshof af te wachten.

, en

De rechtbank in eerste aanleg besliste vorige week nog dat de opschorting wel degelijk wettig was, maar het hof van beroep ziet dat anders, melden Britse media woensdag. Volgens de drie rechters in de Court of Session was het wel degelijk Johnsons bedoeling om de bevoegdheid van het parlement om de regering te controleren, in te perken.

Het arrest heeft geen onmiddellijke gevolgen voor het parlement, dat sinds dinsdagochtend vroeg op verplichte rust is. Het Britse Hooggerechtshof, de hoogste rechtbank, velt volgende week een definitief arrest.

Oppositie wil parlement opnieuw bijeenroepen

Ondertussen roeren de oppositieleden in het Britse parlement zich. Zij willen dat het parlement onmiddellijk opnieuw bijeenkomt. Keir Starmer, de schaduwminister voor brexit voor Labour, zei aan Sky News dat het “de juiste beslissing van de eerste minister zou zijn om het parlement opnieuw bijeen te roepen”.

Het Brits parlement.Beeld AP

Ook Schots premier Nicola Sturgeon doet eenzelfde oproep. Op Twitter schrijft ze dat de beslissing van de rechtbank “een groot constitutioneel belang” heeft. Volgens haar zijn de implicaties duidelijk. “Het parlement moet onmiddellijk weer worden samengeroepen om haar job als nauwkeurig observator verder te kunnen doen”.

Downing Street liet echter weten de definitieve uitspraak van het Hooggerechtshof af te wachten.

Twitter bericht wordt geladen...

Dominic Grieve, die onlangs nog uit de Conservatieve partij werd gezet, nadat hij tegen Johnson instemde, zei aan BBC News dat Johnson ontslag moest nemen, indien zou blijken dat hij de koningin had misleid over de reden voor de opschorting van het parlement. Ed Davey, de ondervoorzitter van oppositiepartij Lib Dems, sluit zich aan bij de oproep tot ontslag.

Een woordvoerder van Speaker of the House John Bercow liet op Twitter echter weten dat enkel de regering kan beslissen om het parlement opnieuw bijeen te roepen.

Twitter bericht wordt geladen...

Johnson besliste het parlement gedurende vijf weken op te schorten, officieel om de regering ruimte te geven om een beleidsverklaring voor te bereiden. Maar de oppositie is ervan overtuigd dat de regering hen de tijd wilde ontnemen om een ‘no deal’ onmogelijk te maken.

Toen de opschorting in voege ging, reageerde de oppositie dan ook met protest. Bij het verlaten van de zaal werden Conservatieve parlementariërs uitgejouwd door de oppositie, die ‘shame on you’ (‘schaam u’, red.) scandeerden, vervolgens in het halflege parlement bleven zitten en bordjes met ‘silenced’ (‘het zwijgen opgelegd’, red.) omhoog hielden. Ook op de stoel van Speaker John Bercow werd zo’n bordje geplaatst.